How do the WFDF rules work when I play open-age club ultimate in the UK? Self-refereeing and Spirit of the Game, making and contesting calls, contact, the stall count, scoring and mixed ratio rules.
UK Ultimate states that ultimate in the UK and Europe is played under the World Flying Disc Federation (WFDF) Rules of Ultimate. The current edition is the WFDF Rules of Ultimate 2025-2028, with a separate WFDF Appendix of extra rules for championship events (game length, time limits, mixed ratio rules and similar).
The WFDF rules allow variations for particular competitions, player numbers, ages or available space, so a league or event can change details such as game length.
Ultimate is a non-contact, self-officiated sport (Rule 1). There is no referee: players and captains are solely responsible for making and resolving all calls, and every player acts as a referee.
Players must:
Clear violations of Spirit include dangerous or aggressive play, intentional fouls, taunting or intimidating opponents, disrespectful celebrations, retaliatory calls, calling for a pass from an opponent, and other win-at-all-costs behaviour.
Good Spirit includes retracting a call you no longer believe, checking in with an opponent after a contentious moment, and complimenting good play.
Each team names a spirit captain, and teams can call a Spirit Stoppage to talk through Spirit issues. For a deliberate or egregious breach, the captains should agree an appropriate outcome, even if it is not set out in a specific rule. With beginners or younger players, an experienced player may supervise and guide on-field discussions.
Under Rule 15:
When discussing the call, explain your view clearly and briefly, let the opponent speak, and listen to them. Calls should be discussed by the players involved and those with the best view. Non-players other than captains should stay out of it, though players may ask others for perspective or to clarify the rules.
If you stop play wrongly (mishearing a call, not knowing the rule, or calling late), any play stands if the opposition keeps or gains the disc; otherwise it goes back to the last undisputed thrower.
Under Rules 15 to 17:
Play stops as soon as players are aware of a foul or violation call, and everyone should echo the call. The exception: if the call is on the thrower and they still throw, or it happens while the disc is in the air, play continues until someone has possession. If the calling team ends up with the disc, play stands (they can call "play on"); if not, play stops and the disc may go back to the thrower.
The player called against either accepts the call or calls "Contest" if they disagree. The caller can "Retract" the call if they change their mind.
Common outcomes:
If players cannot agree, or it is not clear and obvious what happened or would have happened, the disc goes back to the last undisputed thrower (Rule 1.12). Play restarts with a check: players return to their positions and a defender touches the disc (or the thrower touches it to the ground and calls "Disc in").
Under Rule 12, every player must try to avoid initiating contact, and there is no situation where initiating contact is justified. "Making a play for the disc" is not an excuse.
Under Rule 9:
After a turnover, the new thrower must walk (or move faster) directly to the disc and set a pivot within 10 seconds in the central zone or 20 seconds in an end zone. If they delay, the defence can warn them and then start the count.
Under Rule 9.5:
| After... | Stall count restarts at |
|---|---|
| An accepted breach by the defence | "Stalling 1" |
| An accepted breach by the offence | Maximum 9 |
| A contested stall-out | "Stalling 8" |
| Players agree the call did not affect the play and make up positions (Rule 16.3.2) | "Stalling 1" |
| All other calls, including "pick" and contested calls | Maximum 6 |
| A time-out by the thrower | Maximum 9 (or 1 if the marker changes) |
| A violation about the check | The same count as before that violation |
"Maximum n" means: take the last number fully said before the call, add one, and restart at that or at n, whichever is lower. So if the count was at 3 when a contested call was made, it restarts at "Stalling 4", not 6.
If the marker moves more than 3 metres away, or a different player becomes the marker, the count restarts at "Stalling 1".
Marking infractions (Rule 18.1) are breaches by the marker (the defender counting the stall). Infractions do not stop play. Generally only the thrower calls them, by name, though any offensive player may call a double team.
| Infraction | What it means |
|---|---|
| Fast count | Counting illegally: not starting with "Stalling", counting faster than one-second intervals, or starting or resetting from the wrong number |
| Straddle | A line between the defender's feet comes within one disc diameter of the thrower's pivot point |
| Disc space | Any part of the defender is less than one disc diameter from the thrower's torso |
| Wrapping | A line between the defender's hands or arms comes within one disc diameter of the thrower's torso, or any part of the defender is above the pivot point |
| Double team | A second defender is within 3 metres of the thrower's pivot point without also guarding another attacker |
Disc space and wrapping are not infractions if caused only by the thrower's own movement. If a defender initiates non-minor contact with the thrower before the throw, the thrower may call "Contact" as an infraction; if not contested, play continues and the stall count goes back to 1.
A catch (Rule 12.1): a non-spinning disc trapped between at least two body parts. You establish possession when you hold the catch for more than a noticeable instant and keep it through all ground contact related to the catch (landing, diving, falling).
If you lose the disc because of ground contact from the catch, or contact with a team-mate or a legitimately positioned opponent, possession has not been established. If an attacker and defender catch the disc at the same time, the offence keeps it.
A goal (Rule 14.1): an in-bounds player catches a legal pass, and:
The goal line is not part of the end zone, so a foot on the line means no goal. If you catch the disc in the central zone and your momentum carries you into the end zone, it is not a goal: you bring the disc back to the nearest point on the goal line and play on.
Under Rule 11:
After an out-of-bounds turnover, the new thrower restarts from the point on the central zone nearest to where the disc went out. On an unlined field, the boundary is an imaginary line between the cones.
Under the WFDF Rules (Rule 5.4), mixed games should use an alternating 4:3 ratio: each point is played with either 4 female-matching and 3 male-matching players, or 3 female-matching and 4 male-matching players. The event must say which ratio rule it uses (WFDF Appendix A6):
Ratio Rule A ("prescribed ratio"), required at all WFDF events:
Ratio Rule B ("end zone decides"):
Making match-ups easy to see: captains should agree a method at the start; the preferred one is that the offence's players of the gender with 4 on the field stand on the end zone line giving the ratio hand signal for 5 seconds.
At WFDF events, a mixed team must have 4 female-matching and 4 male-matching players available for every point. If a point starts without the correct ratio, the opposition can call a violation.
Under Rules 4 and 5 of the WFDF Rules of Ultimate 2025-2028:
The rules allow variations for particular competitions, so a tournament can set its own game length and time caps.
Under Rule 20 of the WFDF Rules of Ultimate 2025-2028:
The number of time-outs per game is set by the event's rules.