How does USTA League adult tennis work for players 18 and over, including the 40 & Over and 55 & Over divisions? NTRP ratings, team eligibility, match formats, lineups, defaults and advancing to championships.
National USTA League structure for 2026 (Reg. 1.04A, 1.04D(4)):
| Division | Age group | Lines per team match | NTRP levels | Minimum roster |
|---|---|---|---|---|
| Adult | 18 & Over | 2 singles, 3 doubles | 3.0, 3.5, 4.0, 4.5 | 8 |
| Adult | 18 & Over | 1 singles, 2 doubles | 2.5 (women), 5.0 | 5 |
| Adult | 40 & Over | 1 singles, 4 doubles | 3.0, 3.5, 4.0, 4.5 | 9 |
| Adult |
| 55 & Over |
| 3 doubles |
| Combined 6.0, 7.0, 8.0, 9.0 (or straight levels) |
| 6 |
| Mixed | 18 & Over | 3 doubles | Combined 6.0 to 10.0 (or straight levels) | 3 men, 3 women |
| Mixed | 40 & Over | 3 doubles | Combined 6.0 to 9.0 (or straight levels) | 3 men, 3 women |
Sections may limit roster sizes and how many players can be rated below the team level, and some offer extra local formats.
To play, you must (Reg. 1.04E):
By playing, you agree to follow the USTA League Regulations and Friend at Court, including The Code.
If you don't have a valid NTRP rating in TennisLink, you self-rate when you register for a team (Reg. 1.04F(1)f):
Mixed-exclusive (M), tournament-exclusive (T) and automatic-appeal (A) rated players must self-rate to join the Adult Division unless they have a valid self (S) rating (Reg. 1.04F(1)). A self-rate appeal goes to your section's Self-Rate Appeals Committee.
For the 2026 league year (2026 Valid NTRP Computer Ratings table):
| Your age during the 2026 league year | Computer ratings still valid |
|---|---|
| 59 or under | Ratings from 2023, 2024 or 2025 (3 years) |
| 60 or over | Ratings from 2024 or 2025 (2 years) |
If you play on multiple teams, you automatically waive the minimum rest between matches, though the Recovery Rule still applies (Reg. 2.03A(2)a). Your section may set stricter rules.
During the season, USTA calculates dynamic ratings for all players at regular intervals and at the end of local league and championship play (2026 NTRP section, item 8). Some players can be bumped up if their dynamic rating shows they're above their level.
| Can be dynamically disqualified | Can't be |
|---|---|
| S: self-rated players | C: computer-rated players (with exceptions, such as entering an early-start league below their year-end level) |
| A: players with a granted appeal, including medical and promoted players 60 or over | M: mixed-exclusive players |
| D: players previously dynamically or grievance disqualified | T: tournament-exclusive players |
M, T and A automatic-appeal players who self-rate to enter the Adult Division become S-rated and are then subject to dynamic disqualification.
A player who is promoted must immediately play at the new level in all USTA League programs. There are no dynamic disqualifications at National Championships. To avoid this, USTA advises players who expect to improve a lot to enter at a higher level from the start.
The recommended format is best of three tiebreak sets, with a match tiebreak in place of the third set. The match tiebreak counts as one set and one game (Reg. 2.01C(4)). The USTA's standard match tiebreak is first to 10, win by 2 (Friend at Court, Reg. I.E.1.b).
For play at or below the sectional level, a section may authorize other formats compatible with the NTRP rating system, including:
Defaults and disqualifications are scored 6-0, 6-0. How team-match points and standings are awarded locally is set by the local league, as long as it's compatible with the NTRP rating system.
Many sections add their own lineup rules, such as where missing players must be placed, so check your local league regulations.
Coaching is not permitted in USTA League. The only exception is the 10-minute rest period, when the format is best of three tiebreak sets and a 10-minute rest is provided between the second and third sets (Reg. 2.01D).
On court, you're bound by Friend at Court, including the ITF Rules of Tennis and The Code, unless the league regulations modify them (Reg. 1.04E(4)). In practice that means:
All players also agree to standards of good conduct, fair play and sportsmanship.
Each team must have enough players available to play the majority of individual matches in a team match (Reg. 2.01C(3)):
When both teams have the minimum but their combined individual defaults would leave most matches unplayed, teams follow the procedures their section sets; if the section has none, it's a double team default.
Scores for an individual default or disqualification are recorded 6-0, 6-0 (Reg. 2.01C(4)).
From the 2026 national regulations (Reg. 2.03A and the "Matches Required to Advance" table):
| To advance to | Requirement |
|---|---|
| Any championship level through Sectionals | 2 matches on the same team, at the same NTRP level and age group, in the local league season. 1 default received may count. |
| National Championships | 3 matches on the same team (1 default received may count) |
| National Championships, self-rated or computer-rated appealed players | 4 matches on the same team; no defaults count |
Your section may add its own rules, so check your local league regulations too.