How do lineups and substitutions work?
Rule- USA
- USTA League
- Adult Division
- 18 and over
- NTRP
- 2026 rules
- Players
- Captains exchange lineups simultaneously before the team match starts (Reg. 2.01C(6)).
- After lineups are exchanged, a substitution in an individual match is allowed only for injury, illness or disqualification of a player before that match starts, or other circumstances your section authorizes.
- A substitute who comes in during the warm-up gets a 5-minute warm-up.
- Sections can't require lineups to be in order of strength (Reg. 2.01C(7)).
- A player may play only one individual match in each team match (Reg. 1.04G(8)).
Many sections add their own lineup rules, such as where missing players must be placed, so check your local league regulations.
Added 21 Oct 2026