What do I need to know to referee a USA Pickleball sanctioned tournament match in any age division? Pre-match duties, calls and appeals, time-outs, penalties, forfeits and scoring.
Pre-match checks (Rule 17.B):
Pre-match briefing at the court (Rule 17.C):
Players must report within 10 minutes after the match is called (Rule 18.F).
During play you also confirm the correct server, receiver and positions, call the score, "point," "second server" and "side out," and keep the scoresheet (Rule 17.D).
Only rally-ending shots can be appealed, and any player may appeal. The appeal must come before the next serve is hit; for a match-ending shot, before the scoresheet is initialed (Rule 19.D).
Without line judges:
With line judges:
After appealing or asking the opponent, a player's team loses the right to make that call, except to override it in the opponent's favor (Rule 19.D.3).
On appeal, you may overrule any line call by a player or a line judge, and you must overrule it if you saw the ball land in (Rule 19.F).
| Situation | Result |
|---|---|
| You overrule a player's "out" call | Fault against that player or team (19.F.1) |
| You overrule a line judge's "out" call to "in" | Replay, unless the side that benefits concedes the rally (19.F.2) |
| A player disagrees with an official's "out" call that favored them | Replay, unless the player concedes the rally (19.I.1) |
| A player disagrees with an official's "in" ruling that favored them | Opponent wins the rally (19.I.2) |
Players may always override an official's call, their partner's call or their own call when the override favors the opponent (Rule 19.I).
Call a fault when you're sure the serve broke a requirement (Rule 20.E.1), for example:
Call a replay (before the return of serve) when you aren't certain a requirement was met (Rule 20.E.2), for example a questionable release visibility, foot position, upward arc, paddle-head height or ball height.
You must call a replay when you're certain the release wasn't visible, and whenever it's questionable whether a drop serve was propelled.
| Time-out | Allowance | Maximum length |
|---|---|---|
| Standard (21.A) | 2 per side for each game to 11 or 15; 3 for a game to 21 | 1 minute each |
| End change (21.B) | Single-game matches and tie-breaker games: when the first side reaches 6 (game to 11), 8 (to 15) or 11 (to 21) | 1 minute |
| Between games (21.F) | Every game; players change ends and initial service | 2 minutes |
| Medical (21.C) | 1 per player per match | 15 minutes |
| Between matches (21.G) | 10 minutes |
Medical time-out (Rule 21.C):
Blood (Rule 21.D.2): stop play at the end of the rally. Don't resume until bleeding is controlled and the blood is cleaned up. Blood-only issues are handled as a referee time-out.
You may call a referee time-out yourself if you believe a medical situation exists (Rule 21.D.1).
| Penalty | Used for | Effect |
|---|---|---|
| Verbal warning | Minor unsportsmanlike behavior; only one per side per match | Non-punitive caution |
| Technical warning | Minor unsportsmanlike behavior: objectionable language at a person, any audible or visible profanity, aggressive arguing, ball abuse that doesn't endanger anyone, delay of game, excessive line-call appeals, unauthorized coaching (Rule 22.B) | No point lost, no server change (22.C) |
| Technical foul | Extreme behavior: reckless paddle or ball abuse that puts someone at risk, extremely objectionable language, threats, or a second technical warning (Rule 22.D) | One point deducted from the offender, or one point added to the opponent if the offender has 0; no server change (22.E) |
Game forfeit (Rule 22.F):
The side keeps playing the remaining games. In a one-game match, a game forfeit is a match forfeit.
Match forfeit by the referee (Rule 22.I):
Forfeited games are recorded as 11-0, 15-0 or 21-0 (Rules 22.H, 22.K). Only the Tournament Director can eject or expel a player; you may recommend it (Rule 17.D.17).
Players may appeal any officiating decision to the Head Referee or Tournament Director (Rule 20.J):
| Outcome | Result |
|---|---|
| Head Referee/TD agrees with you | Technical warning and a standard time-out charged to the challenging side; a technical foul if no time-out is left (20.J.2) |
| Head Referee/TD disagrees | You reverse the ruling or order a replay, as appropriate (20.J.3) |
| Player withdraws the request after you've acknowledged it | Standard time-out charged; technical foul if none is left (20.J.1) |
Players can't remove you themselves. If all players agree, they may petition the Tournament Director to remove a referee (Rule 20.L). You may remove a line judge for reasonable cause, or when all players request it. If you disagree with the players' request, summon the TD for a final decision (Rule 20.K).
Once the initial score has been called, retirement is the only way to stop playing a match (Rule 23.A).
During a match, the player notifies you to retire. Advance retirements and withdrawals go to the Tournament Director, Head Referee or operations desk.
All scoring options are win by 2, except that team play may use win by 1 (Rule 15.C).
Standard (side-out) scoring (Rule 15.C.1):
Rally scoring (provisional) (Rule 15.C.2): one game, best 2 of 3, or best 3 of 5, to 11, 15 or 21 points. The Tournament Director can't use rally scoring for double-elimination doubles events, 2026 USA Pickleball Golden Ticket events, or the 2026 USA Pickleball National Championships. For inclement weather, the TD may approve games to 7 with an end change at 4 in a single-game match or the tie-breaker game.
In double elimination, if the consolation bracket winner beats the winners' bracket winner in the final, a tie-breaker match to 15 decides first and second (Rule 15.B.1).