When can or must I overrule a line call?
Rule- USA
- USA Pickleball
- Sanctioned tournaments
- Tournament play
- All ages
- 2026 rules
- Referees
On appeal, you may overrule any line call by a player or a line judge, and you must overrule it if you saw the ball land in (Rule 19.F).
| Situation | Result |
|---|---|
| You overrule a player's "out" call | Fault against that player or team (19.F.1) |
| You overrule a line judge's "out" call to "in" | Replay, unless the side that benefits concedes the rally (19.F.2) |
| A player disagrees with an official's "out" call that favored them | Replay, unless the player concedes the rally (19.I.1) |
| A player disagrees with an official's "in" ruling that favored them | Opponent wins the rally (19.I.2) |
Players may always override an official's call, their partner's call or their own call when the override favors the opponent (Rule 19.I).
Added 21 Oct 2026