How do I handle a medical time-out or blood on the court?
Rule- USA
- USA Pickleball
- Sanctioned tournaments
- Tournament play
- All ages
- 2026 rules
- Referees
Medical time-out (Rule 21.C):
- Summon on-site medical personnel, or the Tournament Director if none are available.
- Start a 15-minute timer when medical help arrives. Time to transport the player to and from an off-court treatment area doesn't count.
- Only one medical time-out per player per match, and none before the match starts. If the player is ready sooner, the remaining time is lost.
- The player may then use any remaining standard time-outs (Rule 21.A.4). If they still can't play, it's a match retirement. In doubles, the partner may choose to continue, and the retiring player must leave the playing surface (Rule 21.C.9).
- If medical personnel find no valid medical condition: technical warning plus a standard time-out charged (technical foul if none is left), and play resumes immediately (Rule 21.C.10).
- If the request is withdrawn after medical help is called but before it arrives: charge a standard time-out instead (Rule 21.C.4).
Blood (Rule 21.D.2): stop play at the end of the rally. Don't resume until bleeding is controlled and the blood is cleaned up. Blood-only issues are handled as a referee time-out.
You may call a referee time-out yourself if you believe a medical situation exists (Rule 21.D.1).
Added 21 Oct 2026