What are the rules for playing in an English open-age local table tennis league, for adults and juniors alike? Membership, scoring, legal serves, doubles order, lets, volleys, edges, rackets and rubbers, and the expedite system.
Yes, for an affiliated local league you need Compete membership of Table Tennis England. Compete is the level for players who take part in local leagues; it also covers national events at 1* level and puts you on the national ranking and rating lists. When you enter an affiliated league or tournament you must give your TT ID (membership number). Free Club Play and Supporter memberships do not cover league play.
2026/27 individual prices (membership year 1 August 2026 to 31 July 2027):
| Membership | Price | Age rule |
|---|---|---|
| Compete (adult) | £26 | |
| Compete U19 | £14 | 18 or under on 31 December 2026 |
| Compete U11 | Free | 10 or under on 31 December 2026 |
| Compete Plus (adult) |
| £49 |
| Compete Plus U19 | £26 |
Compete Plus is needed for higher-level events such as the British League and national tournaments at 2* and above. Compete membership includes £10m public liability insurance and personal accident insurance.
A game (Law 2.11): the first player or pair to 11 points wins, unless it reaches 10-all. From 10-all, the first to get 2 points ahead wins (12-10, 13-11 and so on). Every rally scores a point, whoever served.
A match (Law 2.12): the best of any odd number of games, for example best of three or best of five. The Laws do not fix the number, so each league sets it in its own competition rules.
The ball must be white or orange, 40 mm, and of a brand and type approved by the ITTF (a Table Tennis England byelaw for regulated competitions).
Under Law 2.13.3:
Who chooses first is decided by lot. The winner chooses to serve, receive or start at a particular end, and the other player gets the remaining choice. Whoever served first in one game receives first in the next.
Under Law 2.6:
It is your responsibility to serve so the umpire can see it is legal. On the first doubtful serve in a match, the umpire may warn you; after that, any serve by you or your partner that is not clearly legal is a fault. The umpire can relax these requirements for a player whose physical disability prevents compliance.
If the serve touches the net assembly (net, posts or clamps) and is otherwise correct, landing in the receiver's court, it is a let: the rally is not scored and you serve again (Law 2.9.1.1). There is no limit on how many net lets you can serve.
If the serve touches the net and then lands outside the receiver's court, or does not cross at all, it is an incorrect service and the receiver wins the point.
It is also a let if the receiver or their partner obstructs a serve that has touched the net, or if you serve before the receiver is ready (provided they do not try to hit it).
In a rally the net is different: a return that touches the net assembly and goes on to land on your opponent's court is good, and play continues (Law 2.7.1).
The serve (Law 2.6.3): the ball must bounce on the server's right half-court, then on the receiver's right half-court (diagonally). The centre line counts as part of each right half-court, so a serve on the centre line is good.
Hitting order (Law 2.8.2): server, receiver, server's partner, receiver's partner, and so on. Partners must alternate shots; hitting out of turn loses the point.
Who serves and receives (Law 2.13):
Under Law 2.13.7:
Service alternates by game too: whoever served first in one game receives first in the next. In the last possible game of a doubles match, the receiving pair also swap their order of receiving when one pair first reaches 5 points.
Under Law 2.14:
Unless the rally is a let, you lose the point (Law 2.10) if you:
Touching the table with your racket hand, or leaning on it with your body, is not listed as a fault, provided you do not move it.
Not if it is still over, or heading towards, your half of the table. That is an obstruction and you lose the point (Laws 2.5.8 and 2.10.1.6).
You obstruct the ball if you, or anything you wear or carry, touch it in play when it is above or travelling towards the playing surface and has not touched your court since your opponent hit it.
If the ball has already passed beyond your end line (the end line counts as extending indefinitely sideways) or is travelling away from the table without touching your court, catching or hitting it is not an obstruction: your opponent loses the point because their shot missed your court (Law 2.10.1.4).
Note that the ball touching your racket hand below the wrist counts as a stroke (Law 2.5.7), so a return off your fingers is legal.
It depends which part of the edge it hits.
Under Law 2.4 and Table Tennis England's national byelaws (mandatory in all TTE-regulated competitions, including affiliated leagues):
Hitting the ball with a side that does not meet the covering rules loses you the point.
It stops very long, defensive games from running on (Law 2.15).