Does a ball that hits the edge of the table count?
Rule- England
- Table Tennis England
- ITTF Laws
- Local leagues
- Open age
- 2026/27
- Players
It depends which part of the edge it hits.
- The playing surface is the top of the table, including the white lines along its edges (Law 2.1.4). A ball that touches the top edge has touched the court, so it is good.
- The playing surface does not include the vertical sides of the tabletop (Law 2.1.2). A ball that hits only the side of the table has not touched the court, so the player who hit it loses the point.
Updated 21 Oct 2026