What loses me a point during a rally?
Rule- England
- Table Tennis England
- ITTF Laws
- Local leagues
- Open age
- 2026/27
- Players
Unless the rally is a let, you lose the point (Law 2.10) if you:
- fail to make a correct service or a correct return
- hit the ball and it touches anything other than the net assembly before your opponent strikes it
- hit the ball and it passes over your opponent's court or beyond their end line without touching their court
- hit the ball through the net, or between the net and the post, or between the net and the table
- obstruct the ball
- deliberately strike the ball more than once in succession
- hit the ball with a side of the racket whose covering does not meet the Laws
- move the table with your body or anything you wear or carry
- touch the net assembly with your body or anything you wear or carry
- touch the playing surface with your free hand
- in doubles, strike the ball out of turn
Touching the table with your racket hand, or leaning on it with your body, is not listed as a fault, provided you do not move it.
Added 21 Oct 2026