What rules do I need to know as a high school swimmer or diver (grades 9-12, ages 14-18)? Event limits, suits and devices, the 2026-27 rule changes, finishes, backstroke ledges, relay starts and weather delays.
Under the NFHS individual participation rule (Rule 3-2-1), as applied by state associations:
If a swimmer competes in too many events, the result can be corrected. The NFHS removed the old "clerical error only" limit, so the Referee can fix these errors, subject to state association policy (Rule 4-1-4, 2025-26 interpretation).
NFHS uniform rules (Rule 3-3) allow one swimsuit per competitor, and it must be:
Suits with a World Aquatics (FINA) mark or the USA Swimming approved checkmark are legal for NFHS competition if they otherwise meet these rules.
State associations publish these requirements in their swimming manuals and may add their own policies.
The NFHS approved five swimming and diving rule changes for 2026-27:
In butterfly and freestyle, yes, from 2026-27. NFHS Rules 8-2-3g (butterfly) and 8-2-4e (freestyle) now say:
"Once some part of the swimmer's head has passed the 5-yard/5-meter mark immediately prior to reaching for the finish, the swimmer may be completely submerged."
Before that point, the normal surface rules for the stroke still apply. The NFHS 2026-27 changes don't extend this to backstroke or breaststroke.
Not one that records or transmits audio or video. From 2026-27, NFHS Rules 3-5-1 and 3-5-2 state that no competitor shall wear any audio (microphone) or video (camera) device during a race or dive.
Only if your state association has adopted them. Under NFHS Rules 2-7-2b, 2-7-3 and 8-1-2 (added for 2025-26):
From recent NFHS rule changes and interpretations:
Your first legal contact with the end wall decides your time, not when you hit the pad (NFHS Finish Rules Best Practices, Rules 1-1-1 and 6-3-2):
Timers are told to stop their watches and buttons at your first contact with any part of the end wall, whether or not you touch the pad.
Yes, from 2026-27. Under the revised NFHS Rule 9-4-2h:
The exception is limited to state association championship competition, so it doesn't change the number of dives at regular-season meets. The NFHS made the change because diving participation is declining, and fewer dives may encourage more athletes to take part.
The NFHS guidelines for handling contests during lightning (detailed in the NFHS Sports Medicine Handbook) are the default policy:
The guidelines also call for staff to monitor the weather, and for an evacuation plan with nearby shelters identified in advance. State associations and schools may adopt their own policies.