What rules apply when I play a PDGA-sanctioned disc golf league round, at any age? Throwing order, time limits, stance, out-of-bounds, lost discs, scoring and weather stoppages.
No. PDGA Leagues are the lowest tier of PDGA-sanctioned events, and the PDGA Competition Manual (section 1.14) makes these exceptions for them:
A PDGA league runs one round per week on the same weekday for 6 to 10 consecutive weeks. Otherwise, the Official Rules of Disc Golf apply in full.
The League Director counts as the Tournament Director, and their rulings are final (rule 801.02). Your group enforces the rules during play:
You can appeal a group decision to an Official. If none is available, play a provisional and appeal later.
Under rule 802.02 (Order of Play):
To keep things moving, you can throw out of turn if the player who is next agrees or won't be affected. Otherwise throwing out of order is a courtesy violation (warning first, then 1 penalty throw for each later courtesy violation in the round). Don't walk past the away player while they're throwing.
Under rule 802.03 (Excessive Time):
Your clock starts once the previous player has thrown, you're next, you've found your lie and addressed it (for example marking it, stepping onto it, starting your routine, using a rangefinder, checking the wind or clearing debris), and the playing area is clear. If someone walks into the fairway, the clock resets once it's clear again.
Dawdling to your lie or refusing to address it also counts as excessive time.
Penalty: a warning for the first violation in the round, then 1 penalty throw for each later one. You may ask the group for time for a bathroom break.
Marking (rule 802.06): your thrown disc marks your lie where it lies. Or place a mini marker disc on the ground touching the front of your thrown disc, on the line to the target. Throwing from a lie marked any other way: warning first, then 1 penalty throw for each later marking violation in the round.
Stance (rule 802.07, consolidated for 2027) at the moment you release:
| Lie | You must |
|---|---|
| Tee | Have at least one supporting point (foot, knee, hand) inside the teeing area and none outside it |
| Marked lie | Have at least one supporting point on the lie (20 cm wide, 30 cm deep, directly behind your marker), none closer to the target than the rear of the marker, and all in-bounds |
| Within 10 meters of the target | All of the above, and no supporting point in front of the lie until you've shown full balance. No jump, step or falling putts inside 10 meters |
A stance violation is 1 penalty throw. A tee pad defines the teeing area; with no pad, it extends 3 meters behind the tee line.
A disc is out-of-bounds (OB) when it is clearly and completely surrounded by the OB area. The OB line itself is OB (rule 806.02).
You receive 1 penalty throw and play your next throw from either:
The director may also allow a drop zone, or a spot up to 1 meter from the OB line nearest where the disc came to rest, or announce more than 1 meter of relief for a particular area. These are announced before the round.
If your disc is in-bounds but within 1 meter of the OB line, you may move it up to 1 meter in from the line, with no penalty. If you pick up the disc before the group decides whether it's OB, it's treated as OB.
Only if the two-meter rule is in effect. It applies only when the director declares it, for the whole course, particular holes or particular objects (rule 805.02).
When it is in effect and your disc comes to rest at least 2 meters above the in-bounds playing surface (measured from the lowest point of the disc):
When the rule isn't in effect, there's no penalty: your lie is directly below the disc.
Under rule 805.03:
This doesn't apply when there's compelling evidence the disc went out-of-bounds. In that case it's treated as OB and doesn't need to be found.
If you're unsure whether a disc is lost or OB, you can declare and throw a provisional to save walking back: say you're starting a provisional, why, and which sequence will count in which case.
A mandatory ("mando") restricts the path your disc may take. Under rule 804.01, if any part of your thrown disc clearly passes into the restricted side of the mandatory, you receive 1 penalty throw and play your next throw from:
The same applies if you release your throw from the wrong side of the mandatory's line. Provisional throws aren't allowed when the only question is whether you missed a mandatory.
You must play the course as you find it (rules 803 and 806.03):
Free relief:
Anywhere else, you can take optional relief back along the line of play for 1 penalty throw.
On a basket target, the hole is complete when you release the disc and it comes to rest supported by the tray, the chains below the chain support, or both (rule 807).
New for 2027: a disc that only meets that test because it is also supported by the ground or another object has not completed the hole. For example, a disc wedged between the outside of the tray and a tree has not holed out. A disc resting on another disc or a branch while inside the tray still counts, because the tray would hold it anyway.
On an object target, the disc must strike the marked target area.
No. A throw that is clearly not related to the competition is a practice throw and costs 1 penalty throw. The practice throw itself isn't counted (rule 809.03).
From 2027 these are not throws at all, so they carry no penalty (rule 802.01):
Under rule 808 (Scoring):
If the League Director decides lightning, heavy rain or other hazardous conditions make play impractical or dangerous, play is suspended (PDGA Competition Manual 1.07):
The director can also postpone the rest of the round if conditions won't improve or darkness will fall first. A PDGA league can skip a week for weather only with PDGA staff approval.