What rules apply when I play open-age outdoor flat green bowls or enter Bowls England championships? Touchers, dead bowls and jacks, dress code, bowls stamps, entering national championships and arranging matches.
Two layers apply:
County associations, leagues and clubs can add their own competition rules (for example on dress, start times or formats) for events they run, within the Laws.
A toucher (Law 14) is a bowl that touches the jack in its original course. It stays live even if it ends up in the ditch within the boundaries of the rink. A bowl that does not touch the jack in its original course is a non-toucher.
A bowl also becomes a toucher if, after coming to rest, it falls over and touches the jack before the next bowl is delivered (or, for the last bowl of an end, within 30 seconds). A bowl that hits the jack while the jack is in the ditch never becomes a toucher.
Marking (Law 15):
Toucher in the ditch (Laws 14.4 and 16): its position is marked with a brightly coloured indicator (no more than 50 mm wide and 100 mm high) against or on top of the bank in line with the bowl. It can only be validly moved by the jack, another toucher, or a non-toucher overhanging the ditch that stays partly on the rink; its new position is then re-marked.
Under Law 17, a bowl is dead if:
A bowl is not dead if:
The skips (or the players in singles) decide as soon as they realise a decision is needed, and ask the umpire if they cannot agree. A dead bowl must be removed from the rink as soon as it is declared dead.
Jack in the ditch (Law 18): a jack knocked by a bowl in play into the front ditch, within the side boundaries of the rink, is still live. Its position is marked with a white indicator (no more than 50 mm wide and 100 mm high) placed against or on top of the bank in line with the jack.
Once in the ditch, its position only validly changes if it is moved by a toucher, or by a non-toucher that is partly on the rink and partly overhanging the ditch and stays partly on the rink. Its new position is then re-marked.
Dead jack (Law 19): a jack moved by a bowl in play is dead if it:
A jack is not dead if it comes to rest on top of a toucher in the ditch, or on top of bowls within the rink.
The skips (or the two players in singles) decide whether the jack is dead as soon as they realise a decision is needed. If they cannot agree, they ask the umpire.
From Appendices A1, A2 and B1 of Bowls England's 2026 Rules and Regulations. "White" means predominantly white throughout.
Rounds before the National Finals
County-run championships at the National Finals
Footwear (all rounds): flat-soled, heel-less shoes or trainers, any colour. Sandals are not allowed unless a doctor's note supports them for medical reasons.
Club leagues and friendlies can set their own dress rules; these are the rules for Bowls England's national championships.
In Bowls England national championships, breaking the dress code (above the waist, below the waist or footwear) brings Sanction K:
Two exceptions apply throughout the dress code: players governed by the requirements of a specific ethnic culture may wear their traditional dress, and players may wear alternative clothing or footwear for medical reasons if supported by a brief note from a healthcare professional.
Under Appendix G of Bowls England's 2026 Rules and Regulations:
All rounds before the National Finals (including county finals, early and All-England rounds of national events, and Inter-County competitions):
National Finals:
Bowls that do not meet the requirement may not be used (Sanction L).
Eligibility (Regulations 50 and 52, 2026):
County-run championships leading to the National Finals:
| Event | Players | Bowls each | Length |
|---|---|---|---|
| Four-Bowl Singles | 1 | 4 | First to 21 shots |
| Two-Bowl Singles | 1 | 2 | 21 ends |
| Pairs | 2 | 4 | 18 ends |
| Triples | 3 | 3 | 18 ends |
| Fours | 4 | 2 | 18 ends |
| U24 Singles | 1 | 4 | First to 21 shots |
| U24 Pairs | 2 | 3 | 18 ends |
| Senior Fours | 4 | 2 | 18 ends |
Games played over a set number of ends that finish level go to an extra end or ends. You enter these through your club and county association, which must send its entries and fees to Bowls England by 8 March. Every county gets at least one qualifier for the National Finals in each discipline, chosen by the county's own published procedure.
For the 2026 Bowls England national competitions:
Who arranges it: the challenger (marked "(Challenger)" on the draw) arranges the match and pays any rink and umpire fees, except at a neutral venue, where costs are shared. In singles, the challenger also arranges a marker. An umpire before the National Finals is optional.
Where: on the challenger's affiliated green, unless both sides agree another affiliated club. A neutral green, roughly midway between the two clubs, is required for Area Finals and the All-England Rounds of 32 and 16.
Offering dates:
Counties may set fixed play-on dates for some rounds instead of play-by dates.
Under Bowls England's 2026 Rules and Regulations (Sanctions I and N):
A walkover counts as a match played for the rules on offering dates in the next round.