What do I need to know as the parent of a player in a USTA junior 12 and under tournament? Coaching limits, line calls, conduct, rest and scheduling, lateness, injuries and withdrawals.
USTA regulations require modified balls and courts only for the younger divisions in sanctioned tournaments (USTA Reg. VI.B, VI.C):
| Division | Ball | Court length | Net height (center) |
|---|---|---|---|
| 8 and under | Red (stage 3) | 36 feet | 33 inches |
| 10 and under | Orange (stage 2) or green (stage 1) | 60 feet (orange) or 78 feet (green) | 36 inches |
The 12 and under division isn't one of the divisions required to use red, orange or green balls.
The ball must be on the USTA approved ball list, and the tournament chooses the type of ball (Reg. I.F). Shoes must not mark or damage the court (Reg. IV.C.3).
Only at specific times. In USTA sanctioned play, coaching is not allowed between points, at changes of ends, at the 2-minute set break, during any warm-up, or during toilet, medical or bleeding breaks (USTA Comment 30.2; Reg. IV.C.10).
Coaching is allowed:
Your child may read notes prepared before the match, but can't receive information on a phone or smartwatch on court (Comment 30.1).
Audible or visible coaching at other times is a code violation against your child (point, then game, then default).
No. Players make all calls on their own side of the net. Spectators never make calls, and players must not ask a spectator for help (The Code, section 16). Out calls and other noise from spectators aren't grounds for a let (Code 36).
If something is going wrong, such as a pattern of bad calls, a score dispute or stalling, your child can stop and ask for an official, and may refuse to keep playing until one arrives (Code 41). Score disputes are settled by counting the points and games both players agree on and replaying only the disputed ones (Code 32).
Anyone who sees misconduct can report it to the Referee (USTA Reg. IV.F.6).
Yes. Parents and coaches are "persons associated with a player" and must maintain proper conduct, fair play and good sportsmanship (USTA Reg. IV.C.1). By entering, your child consents to being penalized for your unsportsmanlike conduct (Reg. IV.C.11):
Any Tournament Committee member or official representative of the tournament may ask you to stop or to leave the site, and you must comply.
Between matches (USTA Table 11), juniors must be offered at least:
| After | Minimum rest |
|---|---|
| Best-of-three tiebreak sets (including with a match tiebreak) | 60 minutes (30 minutes in doubles-only tournaments) |
| Pro set, or short sets with a match tiebreak | 30 minutes |
| A best-of-three tiebreak-set singles match, when the next match is singles | 2 hours (the Recovery Rule) |
The Recovery Rule doesn't apply to matches with a match tiebreak instead of a third set, short sets, or indoor matches under two hours. Referees should allow extra rest for heat, humidity or long matches.
Between sets in the 12 to 16 divisions (Table 12): a mandatory 10-minute rest after the second set of a full three-set match, or a mandatory 3-minute rest before a match tiebreak.
Juniors may not practice on any court during a rest period (Reg. IV.C.7).
USTA scheduling guidelines for junior divisions, which Referees follow when reasonably practical (USTA Reg. II.D.9):
Once posted, the schedule should change only for a compelling reason, and affected players must be told. Still, players are responsible for checking the posted draw for their times rather than waiting to be told (Reg. II.D.3, II.D.4).
Your child must check in at the tournament desk before the scheduled match time, and isn't considered "arrived" until checked in, dressed, equipped and ready to play (USTA Reg. IV.A.2). Players are responsible for knowing their match times (Reg. IV.A.3).
Penalties for best-of-three matches, including those with a match tiebreak (Table 16):
| Late by | Penalty |
|---|---|
| 5 minutes or less | Loss of toss + 1 game |
| 5:01 to 10 minutes | Loss of toss + 2 games |
| 10:01 to 15 minutes | Loss of toss + 3 games |
| More than 15 minutes | Default |
Short-set formats have smaller penalties (maximum 2 games). The Referee may decide not to default, or reverse a default, after considering the circumstances, and a default can be appealed to the Tournament Appeals Committee (Reg. IV.D.21).
No coaching is allowed during medical or bleeding time-outs.
Yes, when an official decides the need is genuine and not because of general fatigue (USTA Reg. III.G; Table 13). If the request isn't granted, play continues.
After entries close, a player may withdraw only for illness, injury, a personal circumstance, or a previously authorized entry into another tournament (USTA Reg. IV.C.16):
Withdrawing for another reason after the draw, without being replaced, is recorded as a default. Suspension points (Table 17):
| Situation | Points |
|---|---|
| Withdrawal after entries close for a non-approved reason | 4 |
| No-show default | 5 |
| Default for late arrival | 1 |
10 points within 12 months brings a 3-month suspension (Reg. IV.F). A player must also not enter a tournament they know they can't finish (Reg. IV.C.14).