Can I help with line calls or the score?
Rule- USA
- USTA
- Junior tournaments
- 12 and under
- Friend at Court
- 2026 rules
- Parents
No. Players make all calls on their own side of the net. Spectators never make calls, and players must not ask a spectator for help (The Code, section 16). Out calls and other noise from spectators aren't grounds for a let (Code 36).
If something is going wrong, such as a pattern of bad calls, a score dispute or stalling, your child can stop and ask for an official, and may refuse to keep playing until one arrives (Code 41). Score disputes are settled by counting the points and games both players agree on and replaying only the disputed ones (Code 32).
Anyone who sees misconduct can report it to the Referee (USTA Reg. IV.F.6).
Added 21 Oct 2026