What do I need to know to run a Little League Majors team (league age 9-12) during the regular season? Lineups, mandatory play, pitch counts, mound visits, substitutions and game length.
A regulation game is six innings.
If the umpire has to call the game early (for weather or darkness, for example), it still counts as a regulation game once four innings are complete, or three and a half innings if the home team is ahead.
Under Rule 4.10(e), the game ends when one team leads by:
A game ended by a run rule is a regulation game. Your league can also adopt an 8-run rule for the regular season, which applies after five innings, or choose not to use run rules at all.
Under the mandatory play rule, every rostered player who is at the game when it starts must:
A defensive out only counts while the player is in one of the nine fielding positions. Plan substitutions early: if a game ends after four innings, there's little time left to get everyone in.
The daily pitch limit depends on the pitcher's league age:
| League age | Pitches per day |
|---|---|
| 9-10 | 75 |
| 11-12 | 85 |
Required rest depends on how many pitches they threw:
| Pitches | Calendar days of rest |
|---|---|
| 1-20 | 0 |
| 21-35 | 1 |
| 36-50 | 2 |
| 51-65 | 3 |
| 66 or more | 4 |
A player may never pitch on three consecutive days, and in Majors a player may not pitch in more than one game in a day.
Yes. If a pitcher reaches their limit while facing a batter, they may keep pitching until:
They can't start a new batter once they've reached the limit.
For rest days, the pitch count is taken at the first pitch to each batter. So if a pitcher starts a batter on pitch 64 and finishes them on pitch 67, their rest is based on 64 (three days, not four), as long as they don't pitch to another batter.
Only within these limits:
In Majors, a manager or coach may visit the pitcher:
A time out to talk to any defensive player counts as a visit to the pitcher, so calling the infield together uses one. Checking on an injured player doesn't count, but tell the umpire that's why you're going out.
Yes, once. A starter who has been replaced may re-enter the game in the same spot in the batting order, but only after their substitute has met mandatory play (six defensive outs and one at-bat).
A starter and their substitute can never be in the lineup at the same time. A substitute who is removed can't re-enter.
Special pinch-runner (only when you're not using a continuous batting order):
Courtesy runner (when you are using a continuous batting order):
Not a judgment call. Balls and strikes, safe or out, and fair or foul are the umpire's judgment, and no one may object to them.
As manager, you may calmly ask the umpire about a decision you believe misapplied a rule, before the next pitch. Ask for time, speak to the umpire who made the call, and keep it between you and the umpires. Model the behavior you want from players and parents.
Yes. At least one adult manager or coach must be on the bench with the team at all times. If you're coaching a base, make sure another adult stays in the dugout.