What do I need to know to coach USA Swimming age group athletes (18 and under)? Membership requirements, racing starts, meet entries, relays, protests, 2026 rule amendments and Safe Sport rules.
Coach members must be at least 18 and keep these current:
| Requirement | How often |
|---|---|
| Criminal background check | Every 2 years |
| Athlete Protection Training (SafeSport Trained Core course, then refreshers) | Every year. You can renew from 90 days before expiry. |
| CPR/AED certification | Valid 2 years |
| Safety Training for Swim Coaches (STSC): an online course and test, plus an in-water skills session | Valid 2 years. A current lifeguard certification can count for the in-water part. |
Your exact expiry dates are on your USA Swimming account.
Under Article 103.2 (a mandatory rule for all competition and practice):
Local, state or municipal rules may set stricter depth limits.
Your swimmers must have a USA Swimming member coach. At a sanctioned meet, athlete members must be supervised by a USA Swimming member coach during warm-up, competition and warm-down (Article 202.5.3).
If you can't attend, another member coach can supervise. The Meet Director or Referee may help arrange this, but it's the swimmer's responsibility to sort it out before the meet starts.
Also:
Daily limits on individual events (Article 102.2):
The meet announcement can set tighter limits, and the limits apply across classifications, separate meets or time trials held together.
Over the limit: unless the meet announcement says otherwise:
Other entry rules:
Yes. Under amended Article 102.6, a swimmer in a freestyle or other long-distance pool event of 400 meters/500 yards or longer may appoint one counter.
A warning signal (whistle or bell) is also given in individual freestyle events of 400 meters/500 yards or longer, when the leader has two lengths plus 5 yards/meters left (101.1.4).
USA Swimming amended several 2026 rules to match World Aquatics. The amendments are effective immediately and override the printed and PDF rulebook:
Other 2026 changes include: the Starter or Stroke and Turn Judges can enforce the starting position (101.1), and swimmers must finish in the lane they started in (102.21.5).
Under Article 205.3.1F, except at championship and open water meets:
Development competitions (205.11) are for athletes 12 and under. Their sessions are capped at 2 hours, and each athlete swims in only one session per sanctioned competition. Events come from the development list: 25s and 50s of each stroke, the 50 and 100 free, the 100 IM, and 100 or 200 relays.
When an age group meet runs over two weekends, the younger age groups must compete on the first weekend (205.2.3).
Tech suits: no technical suit may be worn by a 12 and under athlete at any sanctioned, approved or observed meet, except at Junior Nationals, the U.S. Open, National Championships and Olympic Trials (Article 102.8.1F). A technical suit is:
Woven suits with sewn seams that stop at the hips, and knit suits with sewn seams that stop at the knees, are fine.
Tape and devices (2026 amended 102.8.1E):
Other rules: one suit only (one set of modesty undergarments is allowed in age group meets), no more than two caps, and no arm or leg bands.
Under Articles 101.7 and 102.3:
Under Article 102.22:
While a protest is pending, the results of that race aren't announced, and its awards and points are held.
MAAPP electronic communication rules apply to every adult in the program:
The copy-a-parent and social media rules don't apply in an emergency (copy rule only), when there's a dual relationship, or under the close-in-age exception.
Yes, but only under MAAPP conditions:
One-on-one interactions with a minor athlete must be observable and interruptible by another adult. The exceptions are an emergency, a dual relationship, or the close-in-age exception (you're no more than four years older and have no authority over the athlete).
Meetings:
Individual training sessions outside regular practice:
Under USA Swimming's Minor Athlete Abuse Prevention Policy (MAAPP):
Under Article 306.1, every member must report any incident of child abuse, including physical or sexual abuse, immediately (within 24 hours) to both:
The duty applies when you have firsthand knowledge, or when you receive specific and credible information from a victim or a knowledgeable third party. State law may also require a report to a child protection agency.