What do I need to know to officiate at a Swim England meet for swimmers of all ages? Official levels, timekeeping, starts, stroke and turn rules, relays and disqualifications under the 2026 World Aquatics rules.
Under Swim England Technical Rule 501, swimming competitions held under Swim England's jurisdiction are normally run under:
Swim England's published health and safety guidelines take precedence over all of these.
The current World Aquatics Competition Regulations came into force in February 2026, and World Aquatics issued a commentary in August 2026 clarifying some of them. The current Swim England Handbook is the 2026 edition (version 2026-v2, July 2026). Changes to Swim England's Technical Rules of Swimming normally take effect on 1 September each year unless the Board sets another date. Each licensed meet's conditions add its own rules on entries, age groups and timing.
There are five levels of swimming technical official in England:
| Level | Minimum age | Prerequisite | Training |
|---|---|---|---|
| Timekeeper | 14 (recommended) | Member of a Swim England affiliated club or the Institute of Swimming | Short theory session, then a practical assessment signed off by a licensed referee or J2S |
| Judge Level 1 (J1) | 15 at course start | Timekeeper | Online theory, then practical sign-off. Covers inspector of turns and chief inspector of turns |
| Judge Level 2 (J2) | 16 | J1 | Formal instruction and mentored poolside training with a workbook, then practical assessment. Covers all aspects of judging |
| Judge Level 2S (Starter) | 16 | J2 plus at least 20 hours of post-qualification experience as a J2 | Starter training and prescribed experience, then practical assessment |
| Referee | 19 to start training, and 20 by 30 November in the year of the theory exam | Set by British Swimming | Theory, specified practical experience, a written exam in November, then a poolside practical assessment |
Officials are expected to gain at least six months of poolside experience, recorded in a logbook, before moving to the next level. Qualified officials are registered with Swim England through their club's membership (as Club Support members if they don't compete).
Under World Aquatics Rules 2.10 and 2.11:
Timekeeper:
Chief timekeeper:
When no automatic or semi-automatic equipment is used, World Aquatics Rule 11.2 applies:
Even when automatic equipment is in use, it may be necessary to have the full complement of timekeepers as back-up unless video timing is used.
Start procedure (World Aquatics Rule 4):
False starts:
Under World Aquatics Rule 2.3.7:
Each official decides within their own role independently of other officials (Rule 2.2). The referee has full control over all technical officials and decides any matter about the conduct of the meet not assigned to someone else.
General race infringements that lead to disqualification include not completing the distance, changing lanes, not touching the end of the pool at a turn, taking a step from the bottom, standing on the bottom (except in freestyle), pulling on the lane rope, obstructing another swimmer, using a pacing device, and using non-approved swimwear, devices or glue.
Freestyle (World Aquatics Rule 5):
Backstroke (Rule 6):
Breaststroke (World Aquatics Rule 7, in force February 2026):
Butterfly (World Aquatics Rule 8):
Medley (Rule 9):
Under the World Aquatics Swimming Rules (Part Two, in force February 2026):
Turns and finishes: check that each swimmer touches the wall at every turn as their stroke requires, and report any infringement to the referee.
Distance freestyle (individual 400m, 800m and 1500m):
Relay takeovers: the inspector at the starting end judges whether the outgoing swimmer's feet are still in contact with the starting platform when the incoming swimmer touches the wall. Feet leaving early disqualifies the team. Other relay disqualifications include swimmers not swimming in the listed order, an exchange not starting from the platform, and a team member re-entering the water before all teams have finished.
Under Swim England Technical Rule 502, a permanently disabled swimmer is not disqualified when their disability prevents them complying with the rules of a stroke, provided they:
The starter must also, after consulting the swimmers or their representatives, make adequate provision for disabled swimmers to perceive the starting signal (for example a strobe). At Level 1 and 2 meets a secondary strobe must be provided if an athlete requests it when entering.