What do referees, judges and timekeepers (licensed from age 18) need to know about officiating professional bouts under the Boxing South Africa regulations? Licensing, scoring, decisions, referee commands and counts, stoppages, fouls and cuts, timekeeping, the ringside physician, grading and conduct.
Under regulations 2 and 4 of the Boxing Regulations, to register as an official (referee, judge, timekeeper, ringmaster or announcer) for the first time you must:
Registration is renewed every year, and Boxing SA may refuse renewal if, on reasonable grounds, you didn't perform satisfactorily the previous year. You may only act in the capacity you're registered for, and in one capacity at a time.
Referees must also complete Boxing SA's annual course on the medical aspects of boxing and pass a medical and fitness test at least once a year.
Licence applications are made online on the Boxing SA website during the annual licensing window, with the fee for your category; the Boxing SA Board approves or rejects them.
Under regulations 25, 26 and 33 of the Boxing Regulations:
Boxing SA uses a 10-point must system (regulation 34 of the Boxing Regulations):
Judges sit on three sides of the ring (the timekeeper on the fourth), score independently, and may be asked by the referee to help decide whether a foul occurred.
Under regulation 35 of the Boxing Regulations:
From regulation 27(6) of the Boxing Regulations and its definitions:
Before the bout: check each boxer's seconds are registered with Boxing SA (remove any who aren't), name each chief second as responsible for their assistants and for tying on the gloves, and check gloves, bandages and costume comply.
Commands:
Knockdown count:
Regulation 27(6)(b) of the Boxing Regulations says the referee stops the fight, or ends it, when:
If a boxer retires during an interval, the opponent wins by TKO in the next round (regulation 35(18)). When a fight doesn't go the distance, only the referee gives the decision, and it is final.
Under regulations 34(5) and 35(7) to (17) of the Boxing Regulations:
Under regulation 29 of the Boxing Regulations, the timekeeper:
Time taken by referee-ordered stoppages does not count towards the round (regulation 19(4)). Rounds are 3 minutes for men and 2 for women, with 1 minute between rounds.
Under regulation 24 of the Boxing Regulations:
Under regulations 27(13) to (14), 28(11) and 29(7) of the Boxing Regulations:
From regulations 27 to 29 of the Boxing Regulations: