What do I need to know to referee open (senior) basketball in South Africa under the FIBA 2026 rules? The 2026 rule changes, disruptive, flagrant and technical fouls, disqualification, common violations, goaltending and instant replay.
FIBA's Official Basketball Rules 2026 took effect on 1 October 2026. FIBA is the world governing body, and Basketball South Africa is its member federation in South Africa. The main changes:
A disruptive foul (Art. 37) is new in 2026. It is a player's illegal contact with an opponent that doesn't reach the level of a flagrant foul, but disrupts the flow of the game and puts the opponent at a disadvantage. It covers the tactical fouls that used to be called unsportsmanlike.
Criteria:
Penalty:
A flagrant foul (Art. 38) is a player's illegal contact with an opponent that goes against the spirit of sportsmanship and fair play and, by its nature or severity, goes beyond a personal or disruptive foul. Together with the disruptive foul, it replaces the old unsportsmanlike foul.
Criteria:
Penalty:
Disqualification: 2 flagrant fouls, or 1 flagrant and 1 category 1 technical foul, means game disqualification. Only the last foul is penalised.
From 2026, technical fouls are split by severity (Art. 36.2). Category 1 counts towards game disqualification; category 2 does not.
Category 1 (player) covers behavioural fouls, contact or non-contact, including:
Category 2 (player) covers non-contact behavioural or administrative fouls, including:
Bench technicals: a technical by anyone permitted to sit on the bench, for disrespect to or touching officials or opponents, or a procedural or administrative infraction, is category 1. It is charged to the head coach and does not count as a team foul.
Penalty (both categories): 1 free throw to the opponents, taken immediately. Play then resumes with the team that had the ball, or was entitled to it, from where the game stopped. A player's technical foul, of either category, counts as a player foul and a team foul.
Game disqualification (GD) of a player (Art. 36.2.3, 38.2.3, 41.4) happens on:
Disruptive fouls and category 2 technical fouls do not count towards GD.
GD of a head coach (Art. 36.2.4) happens on:
When a GD results from one of these fouls, only that last foul is penalised. There is no extra penalty for the disqualification itself. The timer raises the GD marker.
Disqualifying foul ('D', Art. 39): any flagrant unsportsmanlike action, including flagrant aggression against opponents or referees, disqualifies the person straight away. The penalty is 2 free throws (or the goal plus 1, or 2 or 3, if on a shooter), then a throw-in from the frontcourt throw-in line opposite the scorer's table. The crew chief must report it to the organising body.
Fighting (Art. 40): substitutes, excluded players and accompanying delegation members who leave the bench area during a fight are disqualified. Only the head coach and first assistant coach may leave it, and only to help the referees restore order.
A disqualified person must leave within 30 seconds and go to the dressing room for the rest of the game, or leave the building. A disqualified head coach is replaced by the first assistant coach, or by the captain if there is none.
Player foul limit (Art. 41):
Team fouls (Art. 42):
Free throws for a personal foul on a shooter:
Art. 15 was rewritten for 2026 to stop players manufacturing shooting fouls. It now separates two kinds of shot.
Jump shots and other moving shots:
Drives to the basket (continuous movement):
Other points:
Under Art. 25, a player who catches the ball while progressing, or at the end of a dribble, may take two steps to stop, pass or shoot.
Pivot foot:
On the floor: falling and sliding with the ball, or gaining control while lying or sitting, is legal. Rolling over or trying to stand up while holding the ball is a violation.
Double dribble (Art. 24): after a dribble ends, a player may dribble again only after losing control because of a shot, a touch by an opponent, or a pass or fumble that touches or is touched by another player.
| Rule | What it says |
|---|---|
| 3 seconds (Art. 26) | A player may not stay in the opponents' restricted area for more than 3 consecutive seconds while their team controls a live ball in the frontcourt and the game clock is running. Allow for a player trying to leave, a player whose team-mate's shot is just leaving the hand, and a player dribbling in to shoot after less than 3 seconds there. Both feet must be outside the area to be established outside it. |
| 5 seconds (Art. 27) | A player holding the ball who is closely guarded (an opponent in an active legal guarding position no more than 1 m away) must pass, shoot or dribble within 5 seconds. |
| 8 seconds (Art. 28) | A team that gains control in its backcourt must get the ball into its frontcourt within 8 seconds. The count continues (not restarted) when the same team gets a backcourt throw-in after the ball went out, an injury to its own player, its own technical foul, a jump ball situation, a double foul or cancelled equal penalties. |
| 24 seconds (Art. 29) | A team in control must attempt a shot within 24 seconds. The ball must leave the hand before the signal and then touch the ring or enter the basket. |
Shot in the air when the shot clock sounds: if it goes in, the goal counts; if it touches the ring, play continues; if it misses the ring, it is a violation, unless the opponents gain immediate and clear control.
The penalty for each of these violations is a throw-in to the opponents from the place nearest the infraction (not directly behind the backboard).
Goaltending (Art. 31) happens when a player touches a shot:
Basket interference includes:
Penalties:
| Who | Result |
|---|---|
| Offensive player | No points. Throw-in to the opponents from the free-throw line extended |
| Defensive player | 1 point (free throw), 2 points (2-point area) or 3 points (3-point area) awarded as if the ball had gone in |
| Defender on the last free throw | 1 point, plus a category 2 technical foul on the defender |
Instant replay (Appendix F) only applies at games where the Instant Replay System is used. The 2026 rules added two new reviews (marked new).
When the game clock shows 2:00 or less in the 4th quarter and each overtime:
At any time in the game:
If replay finds a goaltending or interference call was wrong: a goal that went in counts (throw-in from the endline to the defence); if a team gained clear control, it gets a throw-in; otherwise it is a jump ball situation.
With the head coach's challenge (1 per team, where replay is used), the 2:00 time limits do not apply.
Forfeit (Art. 20). A team loses by forfeit if it:
The game is awarded to the opponents 20-0, and the forfeiting team gets 0 classification points. In a tournament, a second forfeit disqualifies the team and all its results are nullified.
Default (Art. 21). A team loses by default if, during the game, it has fewer than 2 players on the court ready to play.