What Rules of Golf do I need to know playing a junior tournament (under 19)? Starting times, clubs, advice, lost balls, penalty areas, scorecards, weather and pace of play.
You must be at the starting point, ready to play, at your exact starting time. A 9:00 start means 9:00:00, not any time before 9:01 (Rule 5.3a).
| Situation | Penalty |
|---|---|
| Arrive ready to play no more than 5 minutes late | General penalty on your first hole (two strokes in stroke play, loss of hole in match play) |
| Start no more than 5 minutes early | General penalty on your first hole |
| More than 5 minutes late or early | Disqualification |
| Committee decides exceptional circumstances prevented you from starting on time | No penalty |
If your group's start is delayed (weather, slow play ahead, a ruling), there's no breach as long as you're present and ready when your group can start.
On the day of a stroke-play round you also can't practice on the course before your round, except putting or chipping on or near your first tee and on practice areas (Rule 5.2b).
No more than 14. You can't start a round with more than 14 clubs or have more than 14 during the round. This includes every club carried by or for you (Rule 4.1b(1)). If you start with fewer, you may add clubs up to 14, as long as you don't delay play or borrow one from anyone playing on the course.
If you discover you have too many, take the extra club(s) out of play right away, before your next stroke, by clearly showing which clubs you won't use (Rule 4.1c).
| Form of play | Penalty |
|---|---|
| Stroke play | 2 strokes for each hole where the breach happened, maximum 4 strokes per round |
| Match play | Match score adjusted by deducting 1 hole for each hole where the breach happened, maximum 2 holes |
Count your clubs on the first tee before you start.
Under the Rules of Golf, yes: getting distance or direction information from a distance-measuring device or compass is allowed (Rule 4.3a(1)).
Not allowed during the round:
The Committee can ban distance-measuring devices with a Local Rule (Model Local Rule G-5), so check the terms of the competition.
Penalty for misusing equipment (Rule 4.3): general penalty for the first breach (two strokes in stroke play), and disqualification for a second breach.
During a round you must not (Rule 10.2a):
So a parent, coach or friend who isn't your caddie can't advise you on club choice, strategy or how to play a shot. Penalty: the general penalty (two strokes in stroke play, loss of hole in match play).
This doesn't apply before the round, between rounds, or while play is suspended.
In either case you must take stroke-and-distance relief: add one penalty stroke and play again from where you made the previous stroke (Rule 18.2b). From the teeing area you may tee the ball; otherwise drop it near where you last played.
Exceptions: if it's known or virtually certain the ball is in a penalty area, was moved by an outside influence, or is in an obstruction or abnormal course condition, you can use the relief for that situation instead.
To save time, play a provisional ball whenever your ball might be lost outside a penalty area or out of bounds.
If your ball might be lost outside a penalty area or out of bounds, you may play a provisional ball to save time (Rule 18.3a).
A provisional isn't allowed just because the ball might be in a penalty area.
A ball is in a penalty area when any part of it touches or is above the area (Rule 17.1a). You may play it as it lies with no penalty, under the same rules as anywhere else in the general area (Rule 17.1b). Or, for one penalty stroke (Rule 17.1d):
| Option | Yellow penalty area | Red penalty area |
|---|---|---|
| Stroke and distance: play again from where you last played | Yes | Yes |
| Back-on-the-line: drop outside the area, keeping the point where your ball last crossed the edge between the hole and the drop spot, any distance back | Yes | Yes |
| Lateral: drop within two club-lengths of where the ball last crossed the edge, not nearer the hole | No | Yes |
You alone decide whether your ball is unplayable, and you can do it anywhere on the course except in a penalty area (Rule 19.1). In the general area or on the putting green, add one penalty stroke and choose (Rule 19.2):
Options 2 and 3 require you to know where the original ball is.
How to drop (Rule 14.3b): let go of the ball from knee height (your knee when standing), straight down, without throwing, spinning or rolling it, and without it touching you or your equipment before it lands. Bunkers have extra rules (Rule 19.3).
Normally, if you lift or deliberately touch your ball at rest, or cause it to move, you get one penalty stroke and must replace it (Rule 9.4b). But there's no penalty when you accidentally move it:
There's also no penalty when a Rule allows you to lift or move it, such as to identify it or take relief.
In all these cases, replace the ball on its original spot (estimated if not known). Playing it from where it ended up instead is playing from a wrong place: the general penalty (two strokes in stroke play) (Rule 9.4).
Making a stroke at a wrong ball gets the general penalty (Rule 6.3c):
If someone else played your ball, replace a ball on the original spot (Rule 6.3c(2)). There's no penalty for hitting a wrong ball that's moving in water in a penalty area.
To avoid this, put an identifying mark on your ball. You may lift your ball to identify it after marking its spot (Rule 7.3).
Ask a referee or the Committee if one is available in a reasonable time. If not, you must decide and keep playing without unreasonable delay (Rule 20.1a).
Stroke play: play two balls (Rule 20.1c(3)):
The Committee then decides which score counts. Players in stroke play can't settle a Rules question by agreement among themselves (Rule 20.1c(1)).
Match play: you can't play two balls. Instead, request a ruling, or tell your opponent you'll ask for a ruling later, before either of you starts another hole (Rule 20.1b).
In stroke play, your marker records your score on each hole and must certify the scorecard at the end of the round (Rule 3.3b(1)). You must (Rule 3.3b(2)):
Breaching any of these is disqualification (unless it was the marker's fault and beyond your control).
Wrong score for a hole (Rule 3.3b(3)):
| Returned score | Result |
|---|---|
| Higher than actual | The higher score stands |
| Lower than actual, or missing | Disqualification |
Exception: if a score is too low only because of a penalty you didn't know about, you're not disqualified; the Committee adds the penalty strokes. You don't have to add up your scores or show your handicap; the Committee does that. You must also hole out on every hole in stroke play (Rule 3.3c).
Immediate suspension (for example, imminent danger such as lightning): stop at once. Don't make another stroke until the Committee resumes play (Rule 5.7b(1)).
Normal suspension (for example, darkness or an unplayable course) (Rule 5.7b(2)):
Your own decision: you may stop on your own if you reasonably believe there's danger from lightning, but you must report to the Committee as soon as possible (Rule 5.7a). Stopping for any other reason not allowed by the Rules, or failing to report, is disqualification.
When stopping during a hole, you may mark and lift your ball. When play resumes, replace it on its spot, and be at the spot ready to play at the restart time; arriving up to 5 minutes late is the general penalty (Rule 5.7c, 5.7d). Not stopping when required is disqualification unless the Committee decides it was justified.
Recommendation: when it's your turn, make your stroke in no more than 40 seconds after you are (or should be) able to play without interference, and usually faster. Prepare in advance and be ready when it's your turn. In stroke play, "ready golf" is allowed when it's safe (Rule 5.6b).
Unreasonable delay is penalized (Rule 5.6a):
A short delay is allowed for good reasons, such as seeking help from a referee or becoming ill or injured.
The Committee should also adopt a Pace of Play Policy as a Local Rule. It may set maximum times for a round, a hole, a series of holes or a stroke, with penalties for not keeping up (Rule 5.6b(3)).