Can I use a rangefinder or GPS device?
Rule- USA
- USGA
- Rules of Golf
- Junior tournaments
- Juniors (under 19)
- Stroke play
- 2023 rules
- Players
Under the Rules of Golf, yes: getting distance or direction information from a distance-measuring device or compass is allowed (Rule 4.3a(1)).
Not allowed during the round:
- Measuring elevation changes (turn off any slope function)
- Using a device that interprets information, such as recommending a club or line of play based on your ball's location
- Using an alignment device to help aim
The Committee can ban distance-measuring devices with a Local Rule (Model Local Rule G-5), so check the terms of the competition.
Penalty for misusing equipment (Rule 4.3): general penalty for the first breach (two strokes in stroke play), and disqualification for a second breach.
Added 21 Oct 2026