What are the official rules I need to know for everyday and league pickleball, at any age? Scoring, serving, the two-bounce rule, the kitchen, line calls and faults.
In standard (side-out) scoring, only the serving team scores points (Rule 4.A). Games are typically to 11 points, and you must win by 2.
In singles, the score is two numbers: server's score, then receiver's score (Rule 6.B.1).
Positions are set by your team's score (Rule 5.B.3):
In singles, serve from the right when your score is even and from the left when it's odd (Rule 5.A.1).
Before the serve, you may ask your opponents who should serve or receive and whether everyone is in the right place, and they must answer (Rule 5.C).
When you hit the serve, at least one foot must be on the ground in the correct serving area (behind the baseline, between the imaginary extensions of the centerline and sideline), and neither foot may touch the court or the ground outside that area (Rule 7.A).
Release the ball with one hand only or the paddle only, without adding spin, and the release must be visible to the receiver (Rule 7.B).
| Volley serve (Rule 7.C) | Drop serve (Rule 7.D) | |
|---|---|---|
| How | Hit the ball out of the air | Drop the ball and hit it after it bounces |
| Requirements | Paddle moving in a clear upward arc; highest point of the paddle head not above your wrist; ball contacted no higher than your waist | Drop from a natural (unaided) height; don't throw, bounce or push the ball |
| Bounces before contact | None | Any number, anywhere |
Both can be forehand or backhand. If the receiver can't see the release, or sees spin added on the release, they may call for a replay, but only before returning the serve.
The serve goes diagonally to the opponent's service court. It must clear the non-volley zone (kitchen), with or without touching the net, and land in the correct service court (Rule 7.E).
The serve and the return of serve must each bounce before being hit (Rule 10.A):
Hitting either one out of the air is a fault against the team that hit it. After those two bounces, players may volley or play off the bounce, subject to the kitchen rules.
A ball must always be returned before it bounces a second time (Rule 10.B).
The non-volley zone, or "kitchen," is the 7-foot by 20-foot area next to the net on each side. Its lines are part of the zone, and it only covers the ground, not the air above it (Rule 3.A.4.c).
Each team calls "out" for all lines on its own end of the court; in doubles, either partner can call (Rule 8.A).
Only two kinds: non-volley zone (kitchen) faults and service foot faults (Rule 9.B.3).
For any other fault you think an opponent committed (for example, the ball touching their shirt), you can mention it after the rally, but you can't enforce it. The final decision belongs to the player who allegedly committed it (Rule 9.B.4).
Players are expected to call faults on themselves and their partner as soon as they know about them (Rule 9.B.2).
After the serve, if the ball touches you or anything you're wearing or carrying, it's a fault against you. The exceptions are your paddle and your paddle hand below the wrist while it's holding the paddle (Rule 10.C.3).
Related paddle rules:
Rally scoring is a provisional option in the rulebook (Rule 14.A). When it's used:
All other standard rules still apply.
Avoid clothing that closely matches the ball color.
Not ready: before the score call starts, signal by raising your paddle or your non-paddle hand above your head, or by turning your back fully to the net (Rule 6.A.1). Once the score call has started, those signals no longer count, but verbal calls such as "stop" or "wait" are still recognized (Rules 6.A.2, 6.E).
Hinder: any player may call a hinder when something not caused by a player interferes with play, such as a stray ball, a flying insect, or a player from another court. The rally is replayed (Rule 9.C). Permanent objects such as fences, posts, lights and ceilings are not hinders.
If you stop a rally for any other reason, it's a fault against you. The only other exceptions are correctly pointing out a server or position error, or asking for an incorrect score to be corrected before the return of serve (Rule 9.A.1).