What Rules of Golf issues come up most in a club medal or Stableford, for golfers of any age? Scorecards, common penalties, lost balls and provisionals, penalty areas, free relief, bunkers, the putting green and what to do when you're unsure of a ruling.
Under Rule 3.3b, scoring is shared between you and your marker (usually a playing partner):
Your marker:
You:
If you don't certify the card, or don't get it certified by the marker, you're disqualified, unless the marker's failure was beyond your control.
Handicap and adding up: under the Rules you don't need to write your handicap on the card or add up your scores. The Committee calculates handicap strokes and the net score, and errors in those aren't penalised. A Committee can bring in a Local Rule making players responsible for their handicap on the card, but the GB&I handicapping guidance recommends clubs don't use it; where a club does, you must enter your Course Handicap correctly or risk disqualification.
It depends which way the mistake goes (Rule 3.3b(3)), once you've returned your card:
| Mistake | Result |
|---|---|
| Score for a hole is higher than you actually took | The higher score stands |
| Score for a hole is lower than you actually took | Disqualified |
| No score returned for a hole (medal) | Disqualified |
Exception for penalties you didn't know about: if your score was too low only because you left out penalty strokes you didn't know you'd incurred, you're not disqualified. If it's found before the competition closes, the Committee adds the missing penalty strokes to that hole. This exception doesn't apply if:
Mistakes in adding up or in handicap strokes aren't penalised. You don't have to add up your score or apply your handicap; the Committee does that.
The best protection: check each hole with your marker as you go, and go through the card carefully before you sign and return it.
Medal (stroke play): yes. Under Rule 3.3c you must hole out on every hole. If you don't, you must correct it before making a stroke to start another hole (or, on the last hole, before returning your card), or you're disqualified.
Stableford (Rule 21.1): you don't have to hole out. Points are based on your score against a fixed target, which is par unless the Committee sets something else. In a handicap competition your net score is compared with par.
| Score on the hole | Points |
|---|---|
| More than 1 over, or no score returned | 0 |
| 1 over | 1 |
| Target (par) | 2 |
| 1 under | 3 |
| 2 under | 4 |
| 3 under | 5 |
| 4 under | 6 |
Maximum Score (Rule 21.2) works the same way: if you pick up, you get the Committee's maximum score for that hole.
The general penalty in stroke play is two strokes. These are the ones that catch club golfers most often:
| Breach | Rule | Penalty in stroke play |
|---|---|---|
| Playing a wrong ball | 6.3c | 2 strokes. Strokes with the wrong ball don't count; you must go back and play your own ball |
| Teeing off from outside the teeing area | 6.1b | 2 strokes, and you must replay from inside the teeing area |
| Playing from a wrong place (e.g. a bad drop) | 14.7 | 2 strokes; a serious breach must be corrected |
| Touching the sand with your club right in front of or behind the ball, in a practice swing or on the backswing in a bunker | 12.2b | 2 strokes |
| Putting from the green and hitting another ball on the green | 11.1a | 2 strokes |
| Carrying more than 14 clubs | 4.1b | 2 strokes per hole where it happened, maximum 4 per round |
| Arriving up to 5 minutes late on the tee | 5.3a | 2 strokes on the first hole |
| Ball lost or out of bounds | 18.2 | 1 stroke plus distance |
| Relief from a penalty area or an unplayable ball | 17.1d / 19 | 1 stroke (2 for back-on-the-line outside a bunker) |
Wrong ball and teeing area mistakes: if you don't correct them before playing from the next tee (or, on the last hole, before returning your card), you're disqualified.
No penalty for: hitting the flagstick left in the hole, repairing spike marks on the green, removing loose impediments in a bunker or penalty area, or accidentally moving your ball while searching for it.
Lost or out of bounds = stroke and distance (Rule 18.2b). Add one penalty stroke and play again from where you made your previous stroke.
Save time with a provisional ball (Rule 18.3):
What happens next:
| Situation | Result |
|---|---|
| Original found in bounds, outside a penalty area, within 3 minutes | Abandon the provisional and play the original |
| Original is lost (not in a penalty area) or out of bounds | Provisional becomes your ball in play (with the 1-stroke penalty) |
| You play the provisional from nearer the hole than where the original is estimated to be | Provisional becomes your ball in play |
| Original is known or virtually certain to be in a penalty area | Abandon the provisional and play under Rule 17 |
Strokes with an abandoned provisional don't count.
Play it as it lies, no penalty (Rule 17.1b). The same Rules apply as in the general area. There are no special restrictions on how you play from a penalty area, so you can ground your club and move loose impediments.
Or take penalty relief for one stroke (Rule 17.1d):
| Option | Yellow | Red |
|---|---|---|
| Stroke and distance: play again from where you made your previous stroke | Yes | Yes |
| Back on the line: drop outside the penalty area, keeping the point where the ball last crossed the edge between the hole and where you drop, as far back as you like | Yes | Yes |
| Lateral relief: drop within two club-lengths of where the ball last crossed the edge, not nearer the hole, outside the penalty area | No | Yes |
Things to know:
These are abnormal course conditions: animal holes, ground under repair, immovable obstructions (such as cart paths) and temporary water. Relief is under Rule 16.1.
When you get relief: your ball touches or lies in the condition, or the condition physically interferes with your stance or swing. On the putting green only, it also counts if the condition is on your line of play.
No free relief when:
How to take it:
| Where your ball is | Procedure |
|---|---|
| General area | Find the nearest point of complete relief in the general area. Drop within one club-length of it, not nearer the hole, in the general area, with complete relief from the condition. No penalty. |
| Bunker | Free relief: same method, but the reference point and relief area must be in the bunker (use the point of maximum available relief if there's no complete relief). Or, for one penalty stroke, drop back on the line outside the bunker. |
| Putting green | Place the ball at the nearest point of complete relief, on the green or in the general area (or the point of maximum available relief if there's none). No penalty. |
The nearest point of complete relief isn't always the nicest spot. It can be in thick rough.
Yes, if it's in the general area (Rule 16.3).
When it counts as embedded: the ball is in its own pitch mark made by your previous stroke, and part of the ball is below the level of the ground.
How to take relief:
When you can't take relief:
On the putting green, you can repair the pitch mark under Rule 13.1c instead.
You can declare your ball unplayable anywhere except in a penalty area (Rule 19). Each option costs one penalty stroke.
In the general area or on the green (Rule 19.2):
For back-on-the-line and lateral relief you must know where the ball is.
In a bunker (Rule 19.3):
| Option | Penalty |
|---|---|
| Stroke and distance | 1 stroke |
| Back on the line, dropping in the bunker | 1 stroke |
| Lateral relief, dropping in the bunker | 1 stroke |
| Back on the line, dropping outside the bunker | 2 strokes in total |
In a penalty area: you can't use Rule 19. Your only relief is penalty relief under Rule 17.
Under Rule 14.3:
If the ball rolls out of the relief area, drop again. If it rolls out a second time, place the ball where it first touched the ground on the second drop.
Playing from the wrong place (Rule 14.7): if you play a ball from somewhere the Rules don't allow, it's the general penalty (2 strokes in stroke play). If it was a serious breach (you could have gained a significant advantage), you must correct it by playing out the hole from the right place before teeing off on the next hole, or before returning your card on the last hole, or you're disqualified. If you're not sure whether it was serious, play out the hole with both balls and report it to the Committee.
Marking and lifting (Rule 13.1b): you may lift and clean your ball on the green, but you must mark its spot before lifting and replace it on the original spot.
Repairing damage (Rule 13.1c): you may repair damage on the green without penalty, including ball marks and spike marks, using your hand or foot, a ball-mark repair tool, a tee, a club or similar equipment. Don't unreasonably delay play, and don't go beyond restoring the green to its original condition (for example, creating a path to the hole). That's the general penalty (2 strokes in stroke play).
Flagstick (Rule 13.2a): you can putt with the flagstick left in the hole. If your ball hits it, there's no penalty and you play the ball as it lies. The exception is deliberately moving it off-centre to gain an advantage (general penalty).
Hitting another ball (Rule 11.1a): in stroke play, if your ball played from the green hits another ball at rest on the green, and both balls were on the green before your stroke, you get the general penalty (2 strokes). Ask for the other ball to be marked if it might be in the way.
Holing out: in a medal you must hole out on every hole (see the question on not holing out).
Not on the course itself. Under Rule 5.2b, in stroke play you must not practise on the course before a round on the day of the competition. You may:
You can practise on the course after you've finished your final round of the day.
Starting on time (Rule 5.3a): you must be at your starting point, ready to play, at your starting time.
| You are... | Penalty |
|---|---|
| Up to 5 minutes late (or start up to 5 minutes early) | General penalty (2 strokes) on your first hole |
| More than 5 minutes late or early | Disqualification |
There's no penalty if the Committee decides exceptional circumstances stopped you starting on time.
Handicap note (GB&I): the national associations' handicapping guidance says a general play score played before a competition round on the same course and tees would breach this Rule (unless your club authorises it), while one played after the competition round is fine.
In stroke play you can play two balls under Rule 20.1c(3), without penalty:
Other points (Rule 20.1):
In match play there's no two-ball option. If no referee is available, tell your opponent you'll be asking for a ruling later. You must make that request in time, or the result of the hole stands.