Can I get free relief if my ball is plugged in its own pitch mark?
Rule- UK
- The R&A
- Rules of Golf 2023 edition
- Club golf
- Medal
- Stableford
- 2026
- Players
- All ages
Yes, if it's in the general area (Rule 16.3).
When it counts as embedded: the ball is in its own pitch mark made by your previous stroke, and part of the ball is below the level of the ground.
How to take relief:
- The reference point is the spot right behind the ball.
- Drop in a relief area one club-length from that point, in the general area and not nearer the hole.
- No penalty.
When you can't take relief:
- The ball is embedded in sand in a part of the general area that isn't cut to fairway height or less.
- The ball is in a bunker or penalty area (Rule 16.3 only covers the general area).
- Interference is only from something clearly unreasonable, or playing the ball as it lies is clearly unreasonable because of something else (for example, it's plugged under a bush).
On the putting green, you can repair the pitch mark under Rule 13.1c instead.
Added 21 Oct 2026