What are the high school baseball rules I need to know as a player (grades 9-12)? Bats, helmets, the double first base, sliding, mound meetings, pitching, safety and conduct.
The main NFHS changes for the 2027 season:
The one player-to-player defensive meeting per inning rule (3-4-6) also applies. New bat options arrive in 2028.
From January 1, 2027, first base must be either a double first base or a larger 18-inch-square white base (Rule 1-2-9). With the larger single base, play it like a normal base.
The double base has a white half in fair territory and a colored half in foul territory, split by the foul line. As a batter-runner:
On a force play at first, it's interference if you touch only the white half and collide with the fielder. It's obstruction if the fielder touches only the colored half and collides with you.
A batted ball that hits or bounces over the white half is fair; over the colored half, it's foul.
Any bat that's either one piece of wood, or a non-wood bat that meets the BBCOR performance standard (Rule 1-3-2d).
For a non-wood bat in 2027:
You also can't alter a bat, use devices or practices that change a non-wood bat's temperature, or use slippery tape on the handle.
Coming in 2028: from January 1, 2028, bats marked USA Baseball -4, -5 or -6 will also be legal alongside BBCOR bats.
Batting helmets must be worn by:
The helmet must meet the NOCSAE standard at the time of manufacture, carry a legible exterior warning label, have a non-glare (not mirror-like) surface, and be free of cracks and broken earpieces or pads.
Catchers must wear a helmet and mask combination that meets the NOCSAE standard, with dual ear flaps, and a chest protector that meets the NOCSAE standard. An eye shield is allowed only if it was attached to the mask by the manufacturer and is clear, with no tint.
Anyone warming up a pitcher, anywhere, must wear a head protector, a mask with a throat protector and a protective cup.
Defensive players, including the pitcher, may wear face and eye protection with a non-glare surface.
Your coach is responsible for making sure every player is legally equipped and in a legal uniform before the game.
Not a camera or microphone. Rule 1-6-3 says no player may wear any audio (microphone) or video (camera) device during the game, so you can't record, transmit or livestream yourself.
The one exception is one-way coach communication (Rule 1-6-2). From 2027 a coach in the dugout may send pitch calls by a one-way electronic device to the pitcher and/or catcher while your team is on defense. The coach must stay in the dugout or bench area, and players can't send anything back. Other electronic communication with players on the field isn't allowed.
Medical devices aren't counted as wearable technology. Your state association may restrict electronic devices further.
You're never required to slide, but under the force-play slide rule you can't interfere with the fielder:
If you go in standing up and contact the fielder, get hit by the throw, or alter the play in any way, you're out and the batter-runner is out too. The only time you can safely go in standing up is if no fielder is anywhere near the base.
At home plate, you may slide through the plate in a straight line without breaking this rule.
Malicious contact is an ejection, whichever team does it.
Diving over a fielder is also prohibited.
Once per inning. Under Rule 3-4-6, each team on defense gets one player-to-player meeting per inning. A meeting is any gathering of two or more defensive players, such as the catcher going out to talk to the pitcher. The umpire will deny any further requests that half-inning.
These are not player meetings:
A visit by a coach is a separate charged conference. If the coach comes out while the catcher is still at the mound, it counts only as a charged conference. If the coach comes out and changes pitchers, it's neither.
Only two: the windup or the set. Your pivot foot decides which one you're in:
| Position | Pivot foot |
|---|---|
| Windup | In contact with the pitcher's plate and not parallel to it |
| Set | In contact with, or directly in front of and parallel to, the pitcher's plate |
From the windup you may only deliver the pitch or step backward off the plate with your pivot foot first.
A pitching position violation can be called whether or not runners are on base, so make sure the umpire can tell which position you're using.
It depends on your state. NFHS Rule 6-1-6 requires every state association to have a pitching restriction policy based on the number of pitches thrown, not innings, so pitchers get reasonable rest between appearances. The state sets the daily maximum and the rest days.
What's the same everywhere:
Possible concussion: NFHS rules require any player who shows signs, symptoms or behaviors consistent with a concussion to be removed from the game immediately. You can't return until you've been evaluated and cleared by an appropriate health care professional. Umpires don't diagnose: they remove you and tell your coach. Tell your coach or athletic trainer if you feel dizzy, confused or have a headache after a hit.
Bleeding: a player who is bleeding must leave the game until the wound has been covered. Blood on your uniform must be cleaned off or the uniform changed before you return.
NFHS lightning guidelines say:
Umpires can warn, restrict to the bench or eject players and coaches for unsporting conduct (Rules 3-3 and 10-2-3). Under NFHS rules: