How do the BWF Laws work in an English open-age (senior) league match this season? The switch to 15-point scoring, legal serves, doubles order, faults, lets and in-match coaching.
It is up to your league. The BWF approved a new 3x15 scoring system in April 2026, and it comes into effect worldwide on Monday 4 January 2027. Until then, the 2025 Laws (21-point games) apply.
Badminton England's position for England:
So a 2026/27 league season can legitimately use 21-point games throughout, or switch mid-season in January 2027. Your league's own rules or handbook will say which.
This is the scoring in the 2025 BWF Laws, which apply until 3 January 2027 and which local leagues may keep using after that:
Intervals and changes of ends in the third game come at 11 points.
These are the BWF Laws that take effect on 4 January 2027 (Law 7):
So the longest possible game finishes 21-20. Intervals and changes of ends come at 8 points instead of 11.
It depends which scoring system your match uses (Laws 8 and 16).
| 21-point games (2025 Laws) | 15-point games (2027 Laws) | |
|---|---|---|
| Mid-game interval, up to 60 seconds | When the leading score reaches 11 | When the leading score reaches 8 |
| Interval between games | Up to 120 seconds | Up to 120 seconds |
| Change ends | After game 1, after game 2, and in game 3 when a side first reaches 11 | After game 1, after game 2, and in game 3 when a side first reaches 8 |
If players forget to change ends, they change as soon as the mistake is noticed while the shuttle is not in play, and the existing score stands. Play is otherwise continuous: you may not delay play to get your breath back.
Under Law 9, a correct service needs all of the following:
Service faults with the net: it is also a fault if the served shuttle lands on top of the net and stays there, crosses the net and is caught in it, or is hit by the receiver's partner.
The 1.15 m fixed height has been mandatory at high-level tournaments since December 2018 and is the only service-height rule in the current Laws.
Under Law 10, it depends on the server's own score:
If the server wins the rally, they score a point and serve again from the other service court. If the receiver wins the rally, they score a point and become the new server, serving from the court that matches their new score.
Under Law 11:
This produces the serving sequence: initial server, partner of the initial receiver, partner of the initial server, initial receiver, and so on. The winners of a game may serve first in the next game, and either player on the losing side may receive first.
That is a service court error under Law 12. It covers a player who:
When the error is discovered, it is corrected while the shuttle is not in play and the existing score stands. Points already played are not replayed or taken away; the players simply move to the correct positions for the score.
In. Under Law 1.3, all the lines form part of the area they define, so a shuttle landing on any part of a line belongs to that area.
What counts is which court and which lines apply:
| Situation | Lines in use |
|---|---|
| Singles rally | Inner (singles) side lines, outer back line |
| Doubles rally | Outer (doubles) side lines, outer back line |
| Singles serve | Singles side lines, back line, short service line, centre line |
| Doubles serve | Doubles side lines, inner long service line for doubles, short service line, centre line |
A doubles serve that lands between the doubles long service line and the back line is out. A serve that lands short of the short service line is out, but one on the line is in.
Under Law 13.3, it is a fault (and the other side wins the rally) if the shuttle:
Halls with low beams or other obstructions may have a local rule (a "bye-law") about the shuttle hitting them, so a league or club can vary the ceiling rule for its venue.
Under Law 13.4 it is a fault, while the shuttle is in play, if you:
So you must hit the shuttle on your side of the net, but your racket may carry on over it after the hit.
A let stops play, nothing from that rally counts, and the last server serves again. Under Law 14 a let is called when:
Note the difference on the net: a shuttle caught on or in the net on the serve is a fault, but in a rally it is a let. With no umpire, the players call lets themselves. If the receiver attempts to return the serve, they are treated as having been ready.
Yes, but only at the right moments. Under the BWF Laws (Law 16):
The 60-second mid-game interval and the 120-second interval between games are the natural times for advice. Breaches are penalised with a warning, then a fault; a flagrant breach can be faulted straight away.