What do I need to know as the parent of a Little League Softball Majors player (league age 9-12)? Age and eligibility, gear and bats, playing time, pitching limits, base running and the circle rule.
The Major Division is for players of league age 9 to 12. The local league may limit it to league ages 10-12 or 11-12.
For Little League Softball, league age is your child's actual age on December 31 of the previous year. That's different from Little League Baseball, which uses August 31 of the current year. For example, a player who was 12 on December 31, 2025 is league age 12 for the 2026 softball season.
Little League Softball is open to girls and boys.
| Little League Softball Majors | |
|---|---|
| Pitching distance | 40 feet |
| Base paths | 60 feet |
| Pitcher's circle | 8-foot radius, must be marked |
| Outfield fence | 200 feet recommended (180-225 feet) |
| Ball | 12-inch softball, 6¼-7 ounces |
For comparison, the Minor League pitches from 35 feet, and Junior and Senior League from 43 feet. In Majors there's no on-deck position: the next batter waits in the dugout.
Most leagues supply the jersey or shirt, cap or visor and shoulder patch, and many supply team bats, helmets and catcher's gear. Families usually buy:
Rules on protective gear:
Softball players don't have to wear a cap or visor in games.
Under Little League Softball Rule 1.10, a bat for Majors must be:
Other points:
Pitchers can't wear anything on the pitching hand, wrist or arm, except a single-color compression sleeve (black, white, gray or a uniform color) on the pitching arm.
Little League's mandatory play rule applies to softball the same way as baseball. Every rostered player present at the start of the game must:
A player who misses their mandatory play must start the next game and make up the missed requirement as well as that game's before being removed. Managers who break the rule are penalized, starting with a warning; if a game is shortened, the league may choose not to penalize.
In Majors, teams may use a straight nine-player batting order or a continuous batting order.
Little League Softball limits pitchers by innings, not pitch counts:
| Pitched 7+ innings on | Next eligible to pitch |
|---|---|
| Sunday | Tuesday |
| Monday | Wednesday |
| Tuesday | Thursday |
| Wednesday | Friday |
| Thursday | Saturday |
| Friday | Sunday |
| Saturday | Monday |
Innings in other Little League divisions count too. For example, a 12-year-old who pitches seven innings in a Junior League game in the morning can pitch only five more that day in Majors. Local boards may set stricter limits.
Returning to pitch (Majors):
Pitching and catching: unlike Little League Baseball, softball has no restriction on switching between pitcher and catcher on the same day. The innings limits on pitching still apply.
In Majors, runners may leave their base once the pitcher releases the pitch (Rule 7.13). Stealing is allowed from then on.
A runner who leaves before the release is out: the umpire calls time, the ball is dead, and the batter goes back to the plate with the same count.
Local option: a league may adopt a rule for Majors softball requiring runners to stay on base until the ball is batted or reaches the batter. (In the Minor League and below, runners can't leave until the pitch reaches the batter.)
The circle rule stops runners from dancing off base once the pitcher has the ball. It uses the 8-foot radius circle around the pitcher's plate, which must be marked on the field.
When the pitcher has the ball inside the circle and isn't making a play (a fake throw counts as a play):
A shoulder movement or head fake by the pitcher isn't a play. If the pitcher fakes a throw at a runner, runners may stop, change direction or start again without penalty.
If more than one runner breaks the rule, the runner who left their base first is out. If the umpire can't tell who, the lead runner is out, and no one advances on the play.
Not while advancing. In the Major Division and below, a runner who slides head first into the base they're advancing to is out, and the ball stays live (Rule 7.08(a)(4)). Diving head first back to a base is allowed.
There's no "must slide" rule, but a runner is out if they don't try to avoid a collision with a fielder who has the ball and is waiting to make the tag.
Yes. The uncaught third strike is in effect in Majors softball, the same as in high school softball.
The batter can run to first when strike three isn't caught and:
The defense gets the out by tagging the batter or first base before the batter gets there. With first base occupied and fewer than two outs, the batter is out.
A Majors softball game is six innings. If it's stopped early, it's a regulation game after four innings (three and a half if the home team is ahead).
The run rule ends the game when one team leads by:
A league may also adopt an 8-run rule for the regular season, applying after five innings (four and a half if the home team is ahead). The home team, if behind, always bats in its half of the inning. There's no time limit unless the local league sets one for the regular season.
Under the Little League Child Protection Program, every chartered league must:
Managers, coaches and umpires must also be appointed by the league president and approved by the board of directors.