What kind of bat can my child use in Majors softball?
Rule- USA
- Little League Softball
- Major Division
- League age 9-12
- 12 and under
- Fastpitch
- Regular season
- 2026 rules
- Parents
Under Little League Softball Rule 1.10, a bat for Majors must be:
- a softball bat that meets Little League softball standards (there's no exception for tee ball bats),
- no longer than 33 inches,
- no more than 2¼ inches in diameter, and
- if non-wood, printed with BPF 1.20 and fitted with a cork, tape or composition grip at least 10 inches long from the handle end. Slippery tape isn't allowed.
Other points:
- Colored bats are fine.
- Batting donuts aren't allowed; a weighted bat sleeve is.
- Pine tar is allowed from the 2026 season. Thumb protectors are allowed, but choke-up knobs and similar add-ons aren't.
- A bat with cracks or sharp edges, or one that won't pass through the 2¼-inch bat ring, is removed from play. An altered bat is illegal.
Updated 21 Oct 2026