What rules do I need to know to coach a U14 club soccer team this season? Age groups, 11v11 Laws of the Game 2026-27, substitutions, injuries, concussions, heading and bench conduct.
From the 2026-27 season, US Youth Soccer, US Club Soccer and AYSO form age groups on an August 1 - July 31 cycle, replacing calendar birth year.
Eligibility goes by date of birth, not school grade.
Playing up and down:
The Olympic Development Program (ODP) still uses January 1 - December 31 birth years.
US Soccer's small-sided standards only cover U12 and younger (9v9 at U11-U12). Above that, games use the IFAB Laws of the Game, with whatever youth modifications your competition has adopted. The 2026-27 edition took effect on July 1, 2026, and US Soccer adopts each year's Law changes on July 1.
The Laws' defaults:
For youth soccer, the Laws allow the national association or competition to change:
So the length of the halves and the substitution rules for your games come from your league or tournament.
For youth soccer, the Laws of the Game let the national association or competition decide how many substitutes a team may use and whether return substitutions (players re-entering) are allowed. So the number and timing of subs depend on your league or tournament.
The procedure is the same everywhere (Law 3, 2026-27):
US Soccer doesn't restrict heading in U14 games. Its heading recommendations only cover younger age groups:
| Age group | US Soccer recommendation |
|---|---|
| U11 and younger | No heading in practices or games |
| U12 and U13 | Heading training limited to 30 minutes per week, with no more than 15-20 headers per player per week |
| All ages | Coaches should teach and emphasize proper heading technique |
US Soccer frames these as recommendations to its youth members, so state associations and leagues can set stricter heading rules of their own.
Usually, yes. New for 2026-27 (Law 5): an outfield player has to leave the field and stay off for one minute of running clock after play restarts if any of these happen:
Players can't be treated on the field, except for a serious injury. They can return only with the referee's permission: from the touchline if the ball is in play, or from any boundary line if it isn't. If a half ends before the minute is up, they can return at the start of the next period. You can still substitute the injured player without delay.
Exceptions (the player doesn't have to leave):
Remove the player from play straight away. CDC HEADS UP guidance says an athlete with a suspected concussion stays out for the rest of that day and until cleared by a health care provider.
US Soccer's Recognize to Recover concussion guidelines also say that if a player takes a significant blow to the head, is suspected of having a concussion, or has an apparent head injury during a game, they must be removed for evaluation by a health care professional who knows how to diagnose and manage concussions.
Under the Laws of the Game:
Under Law 4 (2026-27), every player must wear:
Goalkeepers must wear colors that set them apart from all other players and the match officials.
Jewelry and accessories: new for 2026-27, accessories are allowed if they aren't dangerous and are safely and securely covered. Dangerous items must be removed, not taped or covered.
The referee inspects players before the match, and substitutes before they enter. A player with unauthorized or dangerous equipment must remove it, or leave the field at the next stoppage until they comply. A player who refuses, or puts the item back on, is cautioned.
A player who accidentally loses a shoe or shin guard must replace it by the next time the ball goes out of play.
The 2026-27 Laws add countdowns to stop teams wasting time:
In both countdown cases, a player is cautioned only if they then excessively delay the restart that's been awarded to the other team.
Yes. Under Law 5, the referee takes action against team officials (coaches and other staff named on the team list) who don't act responsibly. The referee can:
If the referee can't tell who on the bench committed the offense, the senior coach present in the technical area gets the sanction.
The referee's authority covers the whole match, including halftime. Anything that happens before, during or after the game goes in the referee's match report to the competition authorities.
Under Law 12 (2026-27), a player, substitute or substituted player is sent off for:
A player sent off after kick-off can't be replaced, so the team plays short. Suspensions after a red card are set by the league or state association, not the Laws.
New for 2026-27: if the referee plays advantage for a DOGSO offense and a goal is scored, the offender is not cautioned, because the offense didn't prevent a goal.