What rules do I coach to with Under 13 to Under 18 teams in England? Formats, law variations for scrums, lineouts and kicking, tackle height, sin bins, playing time, playing up or down, adult rugby at 17, DBS and concussion.
RFU Regulation 15 (effective 1 August 2026) makes its Rules of Play mandatory for clubs, schools and colleges:
| Age | Laws | Max a side | Max pitch | Ball |
|---|---|---|---|---|
| Under 13 | RFU Under 13 Rules of Play (Appendix 7) | 13 | 90m x 60m | 4 |
| Under 14 | RFU Under 14 Rules of Play (Appendix 8) | 15 | 100m x 70m | 4 |
| Under 15 to Under 18 | World Rugby Laws, World Rugby Under 19 variations and RFU Appendix 9 variations | 15 |
| World Rugby Law 1 |
| 5 |
| Age | Scrum |
|---|---|
| Under 13 | 6-player fully contested scrum (2 props, hooker, 2 locks, No. 8). The No. 8 can't pick up from the base. |
| Under 14 | 8-player contested scrum. The No. 8 can pick up from the base. |
| Under 15 boys | Full scrum, with no "turnover" for a wheel (reset with the throw to the team in possession) and the non-throwing scrum-half can't follow past the middle line until the ball is out. |
| Under 16 to Under 18 (and Under 15 girls) | World Rugby Laws with the Under 19 variations. |
At every age from Under 13 to Under 18 (World Rugby Under 19 variations):
Safety rules (Under 13 and Under 14 Rules of Play)
Uncontested scrums: if a team can't field suitably trained and competent players in every scrum position (unavailable, injured or sent off with no trained replacement), the referee must order uncontested scrums. From Under 16, players playing up two age grades can't play front row in contested 15-a-side scrums, and 17-year-olds in adult rugby can't play front row in contested scrums.
Lineouts
| Age | Lineout |
|---|---|
| Under 13 | No lineouts. Ball in touch is restarted with a free pass 10 metres in from touch (or a quick throw-in). |
| Under 14 | Uncontested lineout, introduced this year. No lifting or supporting of any kind. Non-lineout players stay 10 metres back until the referee invites them forward. |
| Under 15 boys | Uncontested, but lifting and supporting the jumper is allowed. |
| Under 16 to Under 18 boys, and all girls' bands from Under 16/15 | Full World Rugby lineout law. |
Kicking
| Age | Rules |
|---|---|
| Under 13 | Kick-off and restarts by drop kick, receivers 10 metres back. Fly-hacks allowed. No box kicks or drop goals. A kick from outside your 22 directly into touch gives the opposition a free pass level with where it was kicked. |
| Under 14 | Box kicks and drop goals allowed. Kicks directly to touch from outside the 22 give a lineout level with where the ball was kicked. Conversions can be place or drop kicks. |
| Under 15 to Under 18 | World Rugby Laws apply. |
Opponents must be 10 metres back at free kicks and penalties from Under 13 upwards.
Tackle height (all age grades, Under 13 to Under 18, boys and girls)
Sanctions: at Under 13, contact above the base of the sternum is a free kick; at Under 15 to Under 18 the tackle-height variation is sanctioned with a penalty. Dangerous tackles can also be carded as foul play under the Laws.
Hand-offs: at Under 13 the ball carrier must not fend or hand off above the armpits.
Squeezeball is banned at every age from Under 13 to Under 18. Players must not use it, and coaches must not teach or encourage it. (Squeezeball is when the ball carrier goes to ground head first, usually parallel to the touchline, and pushes the ball back between their legs.) Under 13 and Under 14 sanction it with a free kick.
Under 13 and Under 14 also give a free kick when a player voluntarily falls on or over players on the ground with the ball, to keep players on their feet at rucks and mauls.
Sin bin (temporary suspension) in age grade rugby
| Age | Time in the sin bin |
|---|---|
| Under 13 & Under 14 | 5 minutes |
| Under 15 | 6 minutes |
| Under 16, Under 17 & Under 18 | 7 minutes |
These replace the 10 minutes in World Rugby Law. A second yellow card in the same match is a sending off. A red card means the player takes no further part, can't be replaced, and can't play again until a disciplinary panel has heard the case.
Substitutions and replacements (Under 13 to Under 18)
Time a player spends in the sin bin still counts towards their Half Game Rule minimum.
Playing time limits (RFU Regulation 15.12)
| Age | Max per half | Max rugby per day |
|---|---|---|
| Under 13 & Under 14 | 25 min | 80 min |
| Under 15 | 30 min | 90 min |
| Under 16 and above (incl. girls' Under 16/15 band) | 35 min | 90 min |
When a match must be stopped
Coaches can agree to carry on in another format, but extra time and results aren't officially recorded.
Half Game Rule (Regulation 15.13)
Every player in the match-day squad must play at least half of the available playing time (e.g. 35 minutes of a 70-minute match), including in sevens and festivals, where all of the day's matches are added together.
The RFU Competitive Menu (Regulation 15) sets the formats allowed:
| Format | U13 boys | U14 boys | U15-U18 boys | U14/13 girls | U16/15 & U18/17 girls |
|---|---|---|---|---|---|
| Friendly, triangular, festival | Yes | Yes | Yes | Yes | Yes |
| Waterfall competition | Yes | Yes | Yes | Yes | Yes |
| Knockout competition | No | Yes | Yes | Yes | Yes |
| League | No | No | Yes | No | Yes |
Playing out of age grade (POOAG) is the exception under RFU Regulation 15 and must be approved before the player plays.
Boys (single age grades)
| Age grade | Combining (only if not enough players for a team) | Playing up |
|---|---|---|
| Under 13 | with Under 12 or Under 14 (max 4 Under 14s on the pitch) | one age grade |
| Under 14 | with Under 13 or Under 15 (max 5 Under 15s on the pitch) | one age grade |
| Under 15 | with Under 14 or Under 16 (max 5 Under 16s on the pitch) | one age grade |
| Under 16 | with Under 15 or Under 17 (max 5 Under 17s on the pitch) | one grade (front row allowed) or two grades (not in the front row of contested 15-a-side scrums) |
| Under 17 | with Under 16; can play with Under 18s | from 17 into adult rugby, under Regulation 15.7 |
Girls play in two-year bands (Under 14/13, Under 16/15, Under 18/17) and can't play up outside their band; Under 18/17 players can move into adult rugby at 17.
Playing down (any age) is only for limited, exceptional cases: the player is in a younger school year than their birth year, or their safety may be compromised by small stature or a developmental or behavioural issue. The approval lasts the whole season in every setting. Playing down two age grades also needs the RFU Legal & Governance Director's written approval.
Process
From Under 16 in schools and colleges, those approving must be told the player may face Under 19s who are playing down.
Under RFU Regulation 15.7, a player can train and play contact rugby with adults from their 17th birthday, provided:
England Academy, Prem and Girls Player Development Group and England U18 players apply to the RFU's Executive Director of Performance Rugby instead.
Competitions closed to Under 18 age grade players:
RFU Regulation 9 and the HEADCASE guidance (aligned with the UK Concussion Guidelines for Grassroots Sport) apply to all age grade matches and training. Recognise and remove: "If in doubt, sit them out."
On the day
Return to play (GRAS, 6 stages)
| Stage | Earliest |
|---|---|
| 4: rugby-specific non-contact training | Day 8 |
| 5: full contact training | Day 15, only after 14 symptom-free days |
| 6: return to play | Day 21 (injury day = Day 0) |
Every suspected concussion goes through the full programme, even if symptoms clear quickly, and the priority is returning to normal life and school before rugby. Anyone still symptomatic after 28 days should see their GP.
DBS (RFU Regulation 21, 2026/27) - mandatory
Anyone aged 16 or over who works or volunteers with children in rugby union in England must:
If your certificate returns any information, you must stop working with children, even supervised, until the RFU clears you.
Coaching standards (RFU Age Grade Codes of Practice, Code 7)
| Level | What it involves |
|---|---|
| Required practice (mandatory for every age grade coach) | RFU enhanced DBS |
| Standard practice | DBS approved, HEADCASE concussion awareness module completed, committed to the Codes of Practice, England Rugby Coaching Award (or Referee Award) completed, Introduction to Safeguarding course completed |
| Best practice | Also a member of the coaching association, doing annual CPD, and holding a relevant first aid course |
The RFU recommends that contact rugby is only introduced and refereed by coaches and referees who have reached standard practice.
No. RFU Regulation 15 says adults must not join in any aspect of contact training with age grade players. That includes:
This applies at every age grade up to and including Under 18. The only route for an age grade player to train in contact with adults is the separate process for 17-year-olds approved to play adult rugby (and, with RFU approval, certain academy and player development group players).