What NFHS basketball rules do I need to know as a middle school (grades 6-8, ages 11-14) coach? Game length, timeouts, fouls and the bonus, the coaching box, technicals, substitutions and player safety.
Not automatically. It depends on who runs your games.
The answers here are the NFHS defaults for the 2026-27 season.
Under the NFHS rules for teams younger than high school age:
| Period | Length |
|---|---|
| Quarters | Four of 6 minutes |
| Between quarters 1-2 and 3-4 | 1 minute |
| Halftime | 10 minutes (can be extended to a maximum of 15 with proper notification) |
| Overtime | 3 minutes (half a regulation quarter for non-varsity games), with a 1-minute intermission before each |
| Per team | |
|---|---|
| Regulation | Three 60-second and two 30-second timeouts |
| Each overtime | One additional 60-second timeout |
| Unused timeouts | Carry over, including into overtime |
Unless your state or league modifies the timeout allowance for middle school, these are the numbers that apply.
Practical tip: from the fourth foul in a quarter, your next common foul sends the other team to the line for two, so manage aggressive defense late in each quarter.
| Situation | Result |
|---|---|
| Fifth foul (personal and technical combined) | Disqualified for the rest of the game |
| Second technical foul | Ejected |
| One flagrant foul | Ejected |
| Fighting | Ejected |
Coaching box
Direct and indirect technicals
Ejection
You're ejected on your second direct technical, or your third technical of any kind (direct and indirect combined).
Administrative warnings
Officials may give a warning instead of a technical for minor coaching-box violations, disrespectfully addressing an official, trying to influence a call, inciting the crowd, entering the court without permission, or standing at the bench.
During timeouts
Since 2025-26, your five players in the game count as bench personnel once the official signals a timeout, so unsporting conduct by them during a timeout can be a bench technical. Bench decorum was an NFHS point of emphasis in 2025-26.
Both start with a team warning, then become technical fouls.
Faking being fouled (flopping)
Delay of game
After a technical foul, play resumes with a throw-in to the offended team at the division line opposite the scorer's table.
Teach players to hand the ball straight to the official and to stay on their feet unless they're genuinely knocked down.
Injury (Rule 3-3-6)
If an official beckons you (or your athletic trainer) onto the court, or you come on without being beckoned, the injured player must leave the game. You can keep the player in by calling a timeout to assess the injury.
Blood (Rule 3-3-7)
A player with minor blood has 20 seconds to get it stopped and covered without leaving the game. If it isn't handled in 20 seconds, you must call a timeout or substitute for the player.
Concussion (Rules 2-8-5 and 3-3-8)
Officials must immediately remove any player who shows signs, symptoms or behaviors consistent with a concussion. The player can't return until cleared by an appropriate health care professional, as defined by your state association. CDC HEADS UP guidance for coaches is the same: when in doubt, sit them out, tell the parents, and don't allow a return the same day without a health care provider's clearance.
Yes, within limits (Rule 1-19, updated 2024-25):