What medical rules apply to team doctors at senior Betway Premiership and Motsepe Foundation Championship matches? Required medical staff and equipment, HPCSA registration, medical certificates, treating injured players, the one-minute rule and concussion substitutes.
Under NSL Handbook Rule 14.11, the home club must provide:
All medical staff must be registered with the HPCSA (or, for chiropractors, the Allied Health Professions Council) and carry current registration cards.
NSL Handbook Rule 14.11.10 defines them narrowly:
| Role | Who qualifies | Registered with |
|---|---|---|
| Doctor | Physicians only | Health Professions Council of South Africa (HPCSA) |
| Physiotherapist | Physiotherapists and chiropractors | Physios: HPCSA. Chiropractors: Allied Health Professions Council of South Africa (Allied Health Professions Act 63 of 1982) |
| Paramedic | Paramedics and emergency care practitioners | HPCSA |
All medical personnel must:
The home club's team doctor and physiotherapist must also be registered by the club with the League (Rule 14.11.1).
Under NSL Handbook Rules 14.11.2 and 14.11.3, the home club must have at least one fully qualified and appropriately insured paramedic who:
"Paramedic" means only paramedics and emergency care practitioners registered with the HPCSA, who must carry current registration cards at the match and hold medical indemnity (Rule 14.11.10).
Under NSL Handbook Rule 14.11.7, the home club must provide at least:
They are there to remove injured players, club officials or match officials from the field of play. Under IFAB Law 5, once the referee has let doctors or stretcher bearers onto the field, the injured player must leave on a stretcher or on foot.
Yes, both are the home club's responsibility under NSL Handbook Rule 14.11:
The home club must also arrange medical personnel, equipment and facilities for the care of everyone at the ground, in line with the relevant legislation (14.11.4).
Yes. NSL Handbook Rule 14.11.6 says a visiting club is not prevented from having its own team doctor, physiotherapist or paramedic at the match. The home club remains responsible for providing all the required medical personnel, equipment and services under Rule 14.11.
Any visiting medical staff who sit on the bench count towards the bench limits: 5 club officials on the bench plus 2 on the extra seats, all holding registration cards and listed on the team sheet (Rules 12 and 16.2). Under Rule 14.11.10, all medical personnel must be registered with the HPCSA (or the Allied Health Professions Council for chiropractors), carry current registration cards at the match, and hold medical indemnity.
Under the NSL Handbook:
Rule 41.9 also says a professional player's employment contract cannot be made conditional on the results of a medical examination.
Fielding an ineligible player, including one on the team sheet or bench, costs the club the match and a fine of at least R100,000 (Rule 58.2).
Only with the referee's permission. Under IFAB Law 1.9, technical area occupants must stay within it except in special circumstances, such as a physiotherapist or doctor entering the field, with the referee's permission, to assess an injured player.
Under Law 5 (2026/27), the referee:
A medical team official who commits a sending-off offence may stay if the team has no other medical person available, and may still act if a player needs medical attention (Law 5).
At PSL matches the home club's team doctor and physiotherapist must sit on the home team bench (NSL Handbook Rule 14.11.1).
Under the 2026/27 Off-field treatment and assessment protocol (Law 5), an outfield player must leave and stay off until one minute after play restarts (running clock) if:
The medical staff get time for an initial assessment on the field but should not treat the player there unless the injury is serious. The player returns only with the referee's permission, from the touchline if the ball is in play. If the injured player is substituted, the substitution is not delayed.
No one-minute exit is needed when:
A bleeding player must leave and may return only when the referee is satisfied the bleeding has stopped and there is no blood on their kit.
Additional permanent concussion substitutions are an option in the IFAB Laws (Law 3.2) that a competition may adopt. They apply only where the competition rules allow them; the NSL Handbook does not set them out itself. Where used, the IFAB protocol applies in full:
The team does, not the match officials. Under the IFAB Additional permanent concussion substitutions protocol (2026/27), the referee and other match officials, especially the fourth official:
Under Law 5, a head injury such as concussion is one of the severe injuries that can be treated on the field, and the player is not then forced to leave for the one-minute period.