How old must my horse or pony be to jump each height?
Rule- South Africa
- SA Show Jumping
- SA Equestrian Federation
- Pony Riders and Juniors
- U18
- FEI Jumping Rules
- 2026
- Riders
From SASJ Rule Directive 1/2026 (updating Annexures A and D):
- Official birthday: horses born in the Southern Hemisphere age on 1 August; Northern Hemisphere horses on 1 January.
- No horse may be entered in a ridden competition at an SASJ-recognised event or registered venue until it has turned four.
| Height | Pony | Junior | Senior | Recreational and entry level |
|---|---|---|---|---|
| Up to 1.00 m | 4 | 4 | 4 | 4 |
| 1.10 m and 1.20 m | 5 | 5 | 5 | 5 |
| 1.30 m | n/a | 6 | 6 | 6 |
| 1.40 m and above | n/a | 7 | 7 | 7 |
Specific class rules can set higher ages, for example PR Open ponies must be 5+ and Junior Open horses 6+, and FEI national and international competitions follow FEI Article 202.
Added 22 Oct 2026