How do blood replacements and replacements work in community rugby?
Rule- England
- RFU
- Community rugby
- Adult rugby
- World Rugby laws
- 2026/27
- Referees
Blood injuries (Law 3.25)
- A player with a blood injury leaves the field and may be temporarily replaced.
- They return as soon as the bleeding is controlled or covered.
- If they can't return within 15 minutes (actual time) of leaving the playing area, the replacement becomes permanent.
- A player must not keep playing in kit contaminated with blood (Law 4); bloodstained clothing is the only reason a player may leave the pitch to change.
Head injuries: in community rugby there is no Head Injury Assessment (HIA) temporary replacement. Any player with signs or symptoms of concussion is removed permanently (RFU Regulation 9); HIA protocols only apply in specified elite competitions (Prem, Champ Rugby, Premiership Women's Rugby and the U18 Academy League).
Rolling replacements: under Law 3.34 a match organiser may allow rolling tactical replacements at defined levels, so whether they apply depends on the competition you're refereeing. Without them, a tactically replaced player can only come back on to replace an injured front-row player, a player with a blood or head injury, or a player injured by foul play.
Sent-off players may not be replaced in community rugby.
Updated 21 Oct 2026