What do I need to know to referee adult (18+) community rugby union in England? The community tackle height law, ball carrier responsibilities, yellow and red cards, uncontested scrums, concussion, kit checks and red card reports.
Adult community rugby in England is played under the World Rugby Laws of the Game 2026, with RFU Domestic Law Variations. The main one is the community tackle height: tackles must be below the base of the sternum (in place since 1 July 2023 for matches between Community, Championship and PWR level clubs).
Elite-only provisions in the 2026 Laws don't apply, including:
Competition organisers can use options the Laws leave to them, such as rolling replacements (Law 3.34) and conditions for starting with uncontested scrums (Law 3.14).
Age grade matches (Under 7 to Under 18) use RFU Regulation 15 instead:
Off-field rules that affect referees: RFU Regulation 9 (player safety and concussion) and Regulation 19 (discipline and red card reports).
The law: in English community rugby, tackles must be made below the base of the sternum (the belly or below). The RFU says that since 1 July 2023, any match played between Community, Championship or PWR level clubs must use this Domestic Law Variation (DLV) tackle height. The RFU's coaching message to players is "target the belly or target the thighs".
How it sits in the 2026 Laws:
What the RFU says: any tackle above the base of the sternum may be liable for sanction. Tacklers must still use their arms, and only the ball carrier can be tackled.
The same height (below the base of the sternum) applies throughout RFU age grade rugby from Under 9 to Under 18, written into the Rules of Play.
The community tackle height law puts duties on the ball carrier as well as the tackler.
Under World Rugby Law 9 (2026), a player who commits foul play must be cautioned, shown a yellow card or sent off.
Age grade matches use shorter sin bins under RFU Regulation 15: 5 minutes at Under 13 and Under 14, 6 minutes at Under 15, and 7 minutes at Under 16 to Under 18.
Recording yellow cards: RFU "totting-up" of yellow cards towards a suspension only applies at Men's National 2 and above and Premiership Women's Rugby, not at Constituent Body level.
No. In the 2026 World Rugby Laws, the 20-minute red card (where a sent-off player can be replaced after 20 minutes of playing time, except for intentional or highly dangerous acts) is marked "Elite rugby only".
In English community rugby (Law 9.29-9.30):
After the match (RFU Regulation 19):
Under World Rugby Law 3 (2026):
In an uncontested scrum, the team throwing in wins the ball: there's no pushing and no contest for possession.
RFU Regulation 9 applies Recognise and Remove in all community adult and age grade matches: "If in doubt, sit them out."
The player should then be assessed by an onsite healthcare professional or via NHS 111 within 24 hours, and must complete the HEADCASE Graduated Return to Activity and Sport programme: no return to play before Day 21.
Any injury that leads to an overnight hospital admission must also be reported to the RFU through its injury reporting system (Regulation 9.9); this is a duty on the club and those arranging the match.
Blood injuries (Law 3.25)
Head injuries: in community rugby there is no Head Injury Assessment (HIA) temporary replacement. Any player with signs or symptoms of concussion is removed permanently (RFU Regulation 9); HIA protocols only apply in specified elite competitions (Prem, Champ Rugby, Premiership Women's Rugby and the U18 Academy League).
Rolling replacements: under Law 3.34 a match organiser may allow rolling tactical replacements at defined levels, so whether they apply depends on the competition you're refereeing. Without them, a tactically replaced player can only come back on to replace an injured front-row player, a player with a blood or head injury, or a player injured by foul play.
Sent-off players may not be replaced in community rugby.
Players' clothing must comply with World Rugby Law 4 and Regulation 12.
Not allowed: jewellery, gloves, shorts or leggings with sewn-in padding, anything sharp or abrasive, anything with buckles, clips, rings, hinges, zips, screws, bolts or rigid projections, communication devices, and anything contaminated with blood.
Allowed: supports, shin guards, ankle supports under socks (non-metal if rigid), fingerless mitts, approved shoulder or chest pads, mouthguards, headgear, tape, cotton-blend leggings under shorts and socks, safe headscarves, player-monitoring devices, and studs that meet Regulation 12.
Studs: check none are missing, all are tight, and none are sharp or burred. Edges must be rounded (radius at least 1mm); the standard conical stud is at least 10mm across at the tip. There is no allowance for age or boot size.
Glasses and goggles (RFU Regulation 9): glasses are allowed only in non-contact rugby. In contact rugby, sports goggles are allowed only if dispensed by a GOC-registered optician or optometrist who has confirmed in writing that they are needed, don't significantly restrict vision, are safe for contact sport, and that the player can't wear contact lenses.
Your powers (Law 4.5-4.7):
Under RFU Regulation 19 (effective 1 August 2026):
Constituent Body matches (Men's Regional 1 and below, Women's Championship 1 and below)
RFU matches (Men's National 2 and above, and Premiership Women's Rugby)
Abuse of a match official must be reported on the RFU Match Official Abuse form within the same deadlines, whether or not a red card was shown.
Red and yellow card report forms (separate adult and age grade versions) and RFU report-writing guidance are on the England Rugby Referee Resources forms page. A player shown a red card can't play until their case has been heard by a disciplinary panel.