What do I need to know to play adult (18+) club rugby in the USA? Registration, transfers, age limits, tackle height, cards, replacements, concussion and what to wear.
Yes. Under USA Club Rugby's 2026-27 Eligibility Regulations, every player must be currently registered with USA Rugby, with all dues paid, before taking part in any competition or any rugby activity of a physical nature. That includes practices. These registration standards also support safety and liability insurance coverage.
Every member is expected to know and follow the eligibility regulations. Players and clubs who don't comply can be disciplined.
Under USA Club Rugby's 2026-27 Eligibility Regulations, moving clubs needs a clearance. You aren't eligible for organized, recognized or sanctioned competition with your new club until your home club and local union approve the clearance request.
Transfers in Rugby Xplorer take two steps:
Other points:
Eligibility questions go to eligibility@usaclub.rugby.
Under USA Club Rugby's 2026-27 Eligibility Regulations and USA Rugby policy, senior club rugby is for players normally 18 or older.
Send waiver requests to eligibility@usa.rugby.
It depends on your role. USA Club Rugby's 2026-27 regulations say:
USA Rugby offers its SafeSport modules free online at education.usarugby.org/safesport.
Senior club rugby is community rugby, which uses a lower tackle line than elite rugby.
World Rugby's research found that concussion risk is more than four times higher when the tackler's head is above the ball carrier's sternum.
These rules come from Law 9 of the 2026 Laws of the Game.
These rules come from Law 3 of the 2026 Laws of the Game.
Laws of the Game (Law 3, 2026):
| Squad size | Minimum front-rowers |
|---|---|
| 15 or fewer | 3 |
| 16 to 18 | 4 |
| 19 to 22 | 5 |
| 23 | 6 |
USA Club Rugby age rule: players who are 17 or 18 (under 19) may not play front row in adult rugby without a waiver from USA Club Rugby. Coaches who allow it without a waiver can be sanctioned.
USA Rugby follows World Rugby Regulation 10 and the Recognize and Remove policy for community rugby.
World Rugby Law 4 (2026) sets the kit rules. All clothing must comply with World Rugby Regulation 12.
Required: jersey, shorts and underwear, socks and boots (cleats). Jersey sleeves must reach at least halfway from the shoulder point to the elbow.
Allowed:
Not allowed:
The referee can order you to remove anything dangerous or illegal, and you can't play until it's removed. If you were told before the match to remove a banned item and are later found wearing it on the field, you are sent off. You can't leave the field to change clothing unless it is bloodstained.
USA Club Rugby's 2026-27 regulations say USA Rugby recommends applying World Rugby's Heat Illness Prevention Interventions during a match when conditions reach both of these:
The interventions are published on World Rugby's player welfare site, playerwelfare.worldrugby.org.
USA Club Rugby's 2026-27 Eligibility Regulations say your club should keep player documents on file from the start of the season. You may have to show them on demand, or before a National Championship Series (NCS) qualifying match or event. You may need to prove:
Originals or legible copies are fine, on paper or on a phone, laptop or tablet. If you can't produce the right documents, you'll be ruled ineligible for qualifying matches or treated as a Non-Resident or Non-Citizen player.