Can a school-age or under-age player play in a senior sevens team?
Rule- South Africa
- SA Rugby
- Sevens
- Club rugby
- Senior
- World Rugby laws
- 2026
- Players
SA Rugby's Under-aged Rugby Regulations, Addendum 2 (Sevens) apply both the school age-banding rules and the adult under-age rules to sevens:
- School rugby: a player selected above their age band needs the coach to submit a Schedule A form to the provincial union, signed off by all responsible parties, before the player may take part. The front-row Schedule B clearance does not apply in sevens.
- Adult rugby: an under-aged player must be nominated by the provincial union and go through the clause 5 clearance process in SA Rugby's Under-aged Rugby Regulations for Adult Rugby. The extra front-row clauses (2 to 4) do not apply in sevens.
- The signed forms and official clearance must go with the player to every tournament or match. Without them, the player will be refused participation.
The front-row exemptions exist because sevens scrums are not treated like full 15-a-side scrum contests.
Added 22 Oct 2026