What swimming ability must my child have before paddling?
Guideline- Canada
- Canoe Kayak Canada
- Sprint racing
- U10-U18
- 2026
- Parents
The CKC Code of Safety (1 April 2025) says flatwater athletes, including sprint paddlers, engaged in on-water or near-water activities should be able to swim at the level of the Lifesaving Society Swimmer Level 6 before taking part in water-related programs. If they cannot, they must wear a Government of Canada approved PFD, worn the way it is intended, during all on-water activity. Consideration should also be given to the clothing worn during activity.
Paddlers under 16 must wear a non-inflatable Government of Canada approved PFD on the water regardless (see the PFD question).
Parents or guardians of minors are responsible for choosing whether their child takes part, as the Code says they are ultimately responsible. Participants who fall in should leave their boat only if it improves their safety; if rescue is not close and the water is dangerously cold, they should swim to the nearest point of safety, because the loss of a craft is not worth the risk to personal safety.
Source: CKC Code of Safety, April 1, 2025, sections 3.1 and 3.2.1 (https://albertawhitewater.ca/sites/default/files/2025-03/CKC-Code-of-Safety-April-1-2025-EN-FINAL.pdf)
Added 25 Oct 2026