When is the ball out of bounds on the goal line or sideline?
Rule- USA
- NFHS
- High school
- Grades 9-12
- Varsity
- NFHS rules
- 2026-27 season
- Officials
New language for 2026-28 clarifies both:
- End line (Rule 5-1): the ball is out of bounds when a player in possession reaches the ball entirely across the goal line and outside the goal posts.
- Sideline (Rule 6-14-1): the ball is out of bounds when a player in possession reaches the ball entirely across the sideline.
Added 21 Oct 2026