What if a player leaves the water during play?
Rule- USA
- NFHS
- High school
- Grades 9-12
- Varsity
- NFHS rules
- 2026-27 season
- Officials
Two 2026-28 rules cover this:
Voluntarily leaving the field of play (Rule 4-27)
- A player who voluntarily leaves the field of play may re-enter immediately once they reach the re-entry area nearest their own goal line.
Climbing out of the pool (Rule 7-2-4)
- If a player climbs out at the side of the pool instead of swimming to the re-entry area, the player is excluded for the remainder of the game, with substitution after the earliest re-entry occurrence.
- This applies to any player, including one leaving voluntarily: no player may leave the water to walk to the re-entry area.
Added 21 Oct 2026