Can the center let go of the defender to play a ball in the air?
Rule- USA
- NFHS
- High school
- Grades 9-12
- Varsity
- NFHS rules
- 2026-27 season
- Officials
Yes. Under Rules 6-10-1 and 6-10-2 (new language for 2026-28), a center facing or locked up with a defender may let go and attempt to play the ball while it is in the air, provided there is no push-off and no sinking of the defender.
This aligns the rules book with how the game is already officiated.
Added 21 Oct 2026