How do I run rulings and the competition as a referee or Committee member at a junior golf event (players under 19)? Suspensions, starting times, ruling requests, scorecards, wrong rulings, misconduct and pace of play.
The "Rules" for your event are Rules 1 to 25, the definitions, and any Local Rules you adopt; players must also follow your Terms of the Competition (Rule 1.3a).
There are two types of Committee suspension (Rule 5.7b):
| Immediate suspension | Normal suspension | |
|---|---|---|
| Typical use | Imminent danger, such as lightning | Darkness, unplayable course |
| Players between holes | Stop | Stop; don't start another hole |
| Players during a hole | Stop at once; no more strokes | May stop or finish the hole; allowed a brief time, normally no more than 2 minutes, to decide |
Players must start at, and not before, the starting time set by the Committee, which is an exact time (9:00 means 9:00:00) (Rule 5.3a). The penalty for breach is disqualification, except:
| Situation | Ruling |
|---|---|
| Player arrives at the starting point, ready to play, no more than 5 minutes late | General penalty on the first hole |
| Player starts no more than 5 minutes early | General penalty on the first hole |
| Committee decides exceptional circumstances prevented an on-time start | No breach, no penalty |
If the start is delayed for any reason (weather, slow play, a ruling), there's no breach if the player is present and ready when the group can start.
The same rules apply to resuming after a suspension (Rule 5.7c). Players must also stay in the group the Committee set, unless the Committee approves a change; breach is disqualification (Rule 5.4b).
In match play, players may settle Rules issues by agreement, and the outcome stands even if wrong, as long as they didn't knowingly agree to ignore a Rule or penalty. If a referee is assigned to the match, the referee must rule on any issue that comes to their attention in time, and players must follow it (Rule 20.1b(1)).
A player may request a ruling, or, if no referee or Committee member is available in reasonable time, notify the opponent that a ruling will be sought later (Rule 20.1b(2)). To be considered:
Late requests get no ruling and the hole result stands. After the result is final, a ruling is given only if the opponent knowingly gave wrong information about strokes or penalties (Rule 20.1b(3)). Players can't play two balls in match play.
A player unsure of the right procedure may complete the hole with two balls (Rule 20.1c(3)). They must decide before making a stroke, should announce which ball they want to count, and must report the facts to the Committee before returning the scorecard, even if both scores are the same. Failure to report is disqualification. If they made a stroke before deciding, the original ball's score counts (no penalty for the second ball).
Deciding the score (Rule 20.1c(4)):
Strokes and penalties solely from the ball that doesn't count are ignored. "Allowed" means the original ball was played as it lies where play was permitted, or the ball was put in play correctly in the right place.
Normally no. A penalty must not be added or corrected once the competition has closed, which is when the result is final in the way the Committee set, or, in stroke-play qualifying before match play, when the player has teed off in their first match (Rule 20.2e(2)).
But a player must be disqualified even after the close if they:
The Committee may also disqualify for serious misconduct after the close (Rule 1.2).
In match play, there's no time limit on disqualifying for serious misconduct, or for deliberately failing to apply a penalty or agreeing to ignore a Rule (Rule 20.2e(1)).
Wrong ruling (Rule 20.2d(1)): the referee or Committee tried to apply the Rules but did so incorrectly, such as applying the wrong penalty, failing to apply one, or applying a Rule that doesn't apply.
Administrative mistake (Rule 20.2d(2)): a procedural error in running the competition, such as miscalculating a stroke-play tie, miscalculating a handicap so the wrong player wins, or awarding a prize to the wrong player. There's no time limit; correct it and amend the results, even after a match is final or a stroke-play competition has closed.
Ineligible player (Rule 20.2f): no time limit; the player is treated as never having entered (not disqualified), and results are amended.
All players are expected to play in the spirit of the game: acting with integrity, showing consideration to others (prompt pace, safety, not distracting others, shouting "fore") and caring for the course (Rule 1.2a).
If you're running a junior event, publish the Code of Conduct, including any penalty structure, in the terms of the competition before play.