Can I still compete in open or senior events as a masters athlete?
Rule- South Africa
- Athletics South Africa
- SAMA
- World Masters Athletics rules
- Masters athletics
- Masters 35+
- 2026/27
- Athletes
Yes. Under ASA Rule 23.1.5, masters athletes may enter either their own age category or any younger category, down to Senior. Open categories are open to every eligible athlete of the same gender, regardless of age.
You may only compete in one age category in a competition (unless there's no matching event in your own age group), and you must declare it when you enter. In road races you can still win an Open prize as well as a prize in the category you entered, up to two individual prizes.
Added 22 Oct 2026