What do I need to know to coach a WA Football junior team in Years 3-6 (ages 8-12)? Accreditation, modified rules by year group, equal game time, even-up, tackling, coaches box and discipline.
Accreditation: each team must supply a coach accredited as an age-appropriate Foundation Coach via CoachAFL before the game. A coach or assistant coach who is not a CoachAFL member and does not hold a current Foundation Coach accreditation is not permitted to coach.
Working With Children Check (WA): a check is required when someone has an agreement to work (paid, unpaid or volunteer, written or unwritten) in child-related work and no exemption applies. Work is child-related if its usual duties involve or are likely to involve contact with a child (physical, verbal or electronic) in one of the 18 categories in the Working with Children (Screening) Act 2004. The one most used in sport is Category 12, "Club, Association or Movement". Clubs and individuals must comply with the legislation. The Department of Communities (wa.gov.au) administers the check.
Every player must also be registered and "active" in PlayHQ before playing, and the team's coaching staff must be named on the team sheet to be in the Coaches Box.
Under section 21 of the 2026 handbook a coach must:
Coaches wear the approved League identification (uniform, vest or lanyard). They are subject to the same investigations and penalties as players, including suspensions and fines, and a suspension can also bring a Code of Conduct breach.
Umpires: only the Captain or Team Manager may approach an umpire, for limited reasons. A coach may approach the umpire only to shake hands before and after the match. WA Football has a zero tolerance stance on umpire abuse and dissent.
| Years 3-4 | Years 5-6 | |
|---|---|---|
| Ground | 80-100 m long x 50-75 m wide | 90-110 m long x 70-85 m wide |
| Players on the ground | 12-a-side, unlimited reserves | 15-a-side, unlimited reserves |
| Positions | 12: 4 defenders, 3 mids, 1 wing, 4 forwards | 15: 5 defenders, 3 mids, 2 wings, 5 forwards |
| Ball | Year 3: size 1 synthetic; Year 4: size 2 synthetic; Year 3/4 girls: size 1 synthetic | Year 5: size 2 leather; Year 6: size 3 leather; Year 5/6 girls: size 2 synthetic |
| Match length | 4 x 15-minute quarters | 4 x 15-minute quarters |
| Breaks | 3 min, 8 min (half time), 3 min | 3 min, 8 min, 3 min |
No time-on is added to quarters. After a weather or other delay the remaining quarters are shortened equally so the match finishes on time. Balls must be yellow, and the home team supplies the match ball and the away team a spare. Girls can play in mixed teams up to and including Year 9 under the Equal Opportunity policy.
WA Football's Equal Opportunity and Fair Play policy requires:
Breaches can bring fines, Code of Conduct breaches, loss of E-points or the game being deemed a forfeit, at the League's discretion.
The Match On-Field Equalisation Policy requires both teams to have the same number of players on the field at all times.
Years 3-6 use "even-up": a team with more players must offer extra players to the opposition when the opponent cannot field the required number. Rotate so no single player plays more than one quarter per match for the opposition.
Other points:
Both year groups play Modified Wrap Tackle rules, and all high contact is paid as a free kick even if the ball carrier caused it (by shrugging, dropping, lifting an arm or ducking).
| Years 3-4 | Years 5-6 | |
|---|---|---|
| Tackle | Wrap both arms around the opponent; must not drop to the ground; strictly no slinging or bringing the opponent to ground; grabbing the arm not permitted | Wrap both arms around; may take the opponent to ground by dropping weight; strictly no slinging or aggressive take-down |
| After a legal tackle | 3 seconds to dispose of the ball, or holding the ball | 3 seconds, or holding the ball |
| Deliberately going to ground | Free kick for holding the ball to the tackler | Not separately stated |
| Bumping | Strictly none; no fending, pushing off or barging when in possession | Permitted as per the AFL Laws of the Game |
| Smothering, stripping, stealing | Strictly none | Stealing or smothering allowed while the opponent kicks or has possession in general play |
| Shepherding | No pushing, shouldering or blocking an opponent not in possession | Blocking opponents and bumping allowed within 5 m of the ball |
Players have a duty of care to others, and coaches must teach players how their body can affect an opponent.
All matches are played under the AFL Laws of the Game with these changes (handbook sections 55 and 56):
| Rule | Years 3-4 | Years 5-6 |
|---|---|---|
| Start of play | Centre ball-up between two players of similar size; no taking full possession out of the ruck; max 3 players per team within 15 m of the ball-up | Same |
| Positions | Soft zones reset at each stoppage; no permanent rucks or rovers | Same |
| Out of bounds | Last Possession Rule: kick or handball out gives the nearest opponent a free kick; running it over the line likewise; off hands or body, ball-up 10 m in from the boundary; doubt gives a ball-up | Same |
| Marking | A mark for any reasonable attempt at catching the ball, regardless of distance | A mark for any kick that travels at least 10 m |
| Bouncing | Only once, after running 10 m | Same |
| Kicking off the ground | Not allowed deliberately; accidental contact is play on | Same |
| Rushed behinds | Deliberate rushed behinds do not apply | Same |
| Protected area | 5 m | 5 m |
| 50 m penalty | Umpire may award a 25 m penalty | Same |
| Scrimmage | Umpire stops play and, with coaches in the box, has players reset positions before the ball-up | Similar, with the coaches' help |
Boundary umpires are not used in Years 3-6 because of the Last Possession Rule. If a mixed year group competition is played, the lower year group's rules apply.
Years 3 to 6 have no match results, premiership points, ladders or finals, and no awards (such as fairest and best). Scores are for competition purposes only: apart from official match day paperwork (team sheets, score cards and PlayHQ results), publishing results of modified matches in print or electronic media is prohibited.
Mercy Rule (all junior matches): when the margin reaches 60 points or more, scoring on the scoreboard stops at the end of that quarter. Goal umpires and independent scorers keep scoring as usual. Coaches must not agree to skip the rule, and both coaches must act to even up a one-sided match. Measures do not have to wait for 60 points. Examples from the handbook:
Breaching the Mercy Rule can bring a reprimand, loss of premiership points, non-award of E-points, a Code of Conduct breach or suspension.
Coaches Box: only coaching staff listed on the team sheet may be in the box during play, and they must stay in it except at authorised quarter breaks, half time and full time. The box may hold the coach, one assistant coach, team manager, runner, First Aid / Medical Officer and players named in the match (such as benched or injured players). Goal umpires, the interchange steward, the home independent scorer or timekeeper, and anyone not named in the match are not permitted in it.
On the playing surface during play: only players on the field (not benched), team runners, the First Aid / Medical Officer, field umpires, and people the First Aider asks to help carry a stretcher once the field umpire allows it. Coaches must not enter the field during play unless the field umpire instructs them to.
Runners (one per team, aged 18 or over, named on the team sheet) may be on the field for a maximum of 7 minutes per quarter, enter and leave via the interchange, and must not enter the 50 m arc during kick-outs or shots on goal or the centre square during ball-ups.
A coach who enters the field to give instruction during a stretcher stoppage concedes a free kick in front of goal at the end of the 10 metre square. Coaches must also not remove a team from the field during play.
Yes, with limits (WA Football handbook sections 6 to 9):
Play ups
Play downs
Moving teams: a player cannot move to another team in the same club and year group after Round One unless the League approves or directs it; otherwise the player is ineligible and the game a forfeit. Players cannot play for another team in the same age group.
Umpires and League Administrators can issue yellow and red cards to any player, official or spectator.
| Card | Player | Team official or spectator |
|---|---|---|
| Yellow | Leaves via the interchange, cannot return for 15 minutes of playing time, may be replaced at once | Must leave the vicinity of the ground for 15 minutes (no Playing Surface, Coaches Box, change rooms or spectating) |
| Red | Out for the rest of the match including breaks, may be replaced after 15 minutes of playing time | Must leave the vicinity for the rest of the match |
Dangerous tackles: cues include leaving the head or body vulnerable, slinging, pinned arms, lifting the legs and driving or two-action tackles. Guide for umpires: low impact with no head-to-ground contact is a free kick; low impact with head hitting the ground, or high impact without, is a yellow card; high impact with head hitting the ground is a red card.
Coaches and team managers face the same investigations and penalties as players. Players in Years 3 to 6 do not appear at the Community Football Tribunal because of their age.
WA Football's concussion policy says any player who has a concussion or suspected concussion must be medically assessed as soon as possible and must not return to play in the same game or practice session. "If in doubt, sit them out."