What do I do when I run touch at a club or school rugby match in South Africa, at any age? Assistant referee or touch judge, signalling touch and the throw, kicks at goal, positioning, foul play reports and what a touch judge may not signal.
World Rugby recognises two kinds of official on the touchline:
| Assistant referee | Touch judge | |
|---|---|---|
| Who | Officially appointed by the match organiser | Anyone else running touch, usually provided by each team |
| Touch, touch-in-goal, which team throws in | Yes | Yes |
| Success of kicks at goal | Yes | Yes |
| Signal and report foul play | Yes, if the match organiser authorises it | No |
| Wider help with the referee's duties (foul play advice, sanctions, other areas of the game) | Yes, as the referee directs |
| No |
If you have not been appointed by the match organiser, you act as a touch judge, even if you are a qualified referee. In both roles the referee is in charge, tells you your duties and can overrule you (Law 6.21).
Every match has two assistant referees or two touch judges (Law 6.19).
Whoever provides them, the touch judges work under the referee's control (Law 6.21).
It depends on your role. Under SA Rugby's BokSmart regulations (which apply at all levels of rugby):
Certification lasts two years and is renewed by completing the latest BokSmart course, with a two-month grace period after expiry (regulations 12 and 13).
Under World Rugby Law 6, assistant referees and touch judges both:
You carry a flag (or something similar) to signal (Law 6.24) and stay in touch, one on each side of the ground, except when judging a kick at goal (Law 6.22).
An appointed assistant referee may also, as the referee directs: signal foul play (if the match organiser allows it), report it verbally, recommend a sanction when asked, and help with any of the referee's other duties, such as lineout offside lines, the 5 m channel, in-goal decisions and timekeeping (Law 6.13). Meet the referee before the match to agree how you will communicate and what extra duties you have.
The law (Law 6.26)
World Rugby's signal: raise the flag with one arm, move to the mark of touch and stand there, pointing with the other arm towards the team entitled to throw.
Practical steps from World Rugby guidance
The ball is in touch when a loose ball touches the touchline or anything beyond, or a held ball or the ball-carrier touches the touchline or the ground beyond (Law 18.1). A player who jumps from the field, catches the ball and lands back in the field has not gone into touch (Law 18.2).
From Law 18.8, the main cases:
| What happened | Mark of touch | Who throws |
|---|---|---|
| Ball-carrier goes into touch, or ball is kicked and bounces into touch | Where the player or ball crossed the touchline | Opposition |
| Ball unintentionally knocked, passed or thrown into touch | Where it reached the touchline | Opposition |
| Kick directly into touch from outside the 22 (open play or free-kick) | In line with the kick or where it went out, whichever is nearer the kicker's try line (no gain in ground) | Non-kicking team |
| Kick directly into touch from inside own 22 after the kicking team took the ball back into the 22 (no tackle, ruck or maul, no opponent touched it) | No gain in ground, as above | Non-kicking team |
| Kick directly into touch from inside own 22 otherwise | Where it went out | Non-kicking team |
| Penalty kicked to touch | Where it went out | Kicking team |
| Missed penalty goal goes into touch | Where it went out (not within 5 m of the try line) | Non-kicking team |
| 50:22: kick from own half bounces into touch in the opposition 22 | Where it went out | Kicking team |
The 50:22 applies only if the kicking team did not take the ball back into their own half (or a tackle, ruck or maul formed there, or an opponent touched it), and never from a kick-off or restart. As the trailing official, note where kicks are taken from so you can judge gain in ground and 50:22s.
Normally you lower the flag when the ball is thrown in. Keep it up (Law 6.26c) when:
A quick throw is also disallowed if a lineout had already formed (Law 18.5); a quick throw must go between the mark of touch and the thrower's own try line, parallel to or back towards it, reach the 5 m line, and be taken with both the thrower's feet outside the field of play (Law 18.4).
World Rugby guidance: tell the referee verbally, or keep your flag up, when a quick throw should not be allowed. Whether the throw was taken from the correct place is the referee's decision, not yours (Law 6.26d).
This applies to conversions, penalty goals and any other kick at goal you are asked to judge. Return to touch as soon as the kick is over.
World Rugby's assistant referee guidance (the referee may ask for different positions):
Open play: leading and trailing
Lineout
Scrum
Only if the match organiser has authorised assistant referees to signal foul play (Law 6.27a). Then:
Apply World Rugby's Head Contact Process when assessing head contact.
A touch judge (anyone not appointed as an assistant referee by the match organiser, such as a club member provided by a team) signals only:
A touch judge does not:
A touch judge stays in touch throughout, except when standing behind the posts for a kick at goal (Law 6.22).
Yes. Under the World Rugby laws the referee is in charge of the assistant referees and touch judges:
If you and the other assistant referee disagree about a kick at goal, the referee makes the final decision.
Your normal duties (touch, touch-in-goal, kicks at goal) apply in in-goal too. World Rugby's assistant referee guidance says the referee may also ask you to:
Use leading and trailing so you and the referee see the play from different angles. In open play the referee is usually in line with the ball as it nears the goal line, so get into in-goal for another view; if a maul goes over and the referee is already in in-goal, take a different angle. The referee should look to you for visual confirmation before awarding a try, and may stop play to talk to you first.
Yes. World Rugby runs an online Introduction to Assistant Refereeing module on World Rugby Passport (passport.world.rugby, under Officiating). It covers:
It finishes with an exam. Remember that only an assistant referee who has been appointed by the match organiser acts as an assistant referee on the day; anyone else, however well trained, acts as a touch judge.