When do I call a no ball in Stage 2, and when a no ball and dead ball?
Rule- Perth and Peel, WA
- WA Cricket
- MJCC Stage 2
- Year 6-7 Boys
- Year 8-9 Girls
- MCC Laws
- 2026/27
- Umpires
In addition to the Laws, Stage 2 Match Day Rules 6.5 give these no ball calls. A no ball is re-bowled (up to 8 balls in the over), counts as a ball faced by the batter, and gives the batting side an extra run.
No ball when:
- The ball lands off the pitch, rolls off the pitch or hits the edge of the pitch (including balls that start off the pitch and roll back on).
- The ball bounces more than twice, or rolls along the ground, before reaching the popping crease.
- Part of the bowler's front foot on landing, grounded or not, is not behind the popping crease.
- More than two fielders are behind square leg on the leg side.
- Any other fielding restriction is breached (10 metres from the striker, 2 metres in front).
- The bowler dislodges a bail or bails while delivering.
- The ball passes above waist height on the full, or above shoulder height after pitching (see the warning rules).
No ball and dead ball (the batter had no chance to hit it):
- The ball comes to rest in front of the striker's wicket without touching the bat or striker.
- The ball is so far from the pitch that the striker leaves the pitch to attempt to play it.
A suspect bowling action is not a no ball.
Added 22 Oct 2026