What happens when a bowler delivers a waist-high or shoulder-high no ball?
Rule- Perth and Peel, WA
- WA Cricket
- MJCC Stage 2
- Year 6-7 Boys
- Year 8-9 Girls
- MCC Laws
- 2026/27
- Umpires
Stage 2 Match Day Rules 6.5 (note) make these no balls under the Laws:
- A ball that passes, or would have passed, above the batter's waist on the full, with the batter upright at the crease.
- A ball that, after pitching, passes or would have passed above the batter's shoulder, with the batter upright at the crease.
Warning and consequence: the umpire warns the bowler that any further repeat in the innings means the bowler cannot bowl again in that innings. The over is then completed by a different bowler who did not bowl the previous over and who will not bowl the next over. A part-over bowled counts as an over bowled for each bowler.
Very slow bowlers and spinners are exempt from these warnings and restrictions, unless they bowl an obvious quicker ball.
Added 22 Oct 2026