How do LBW and non-striker run-outs work in Stage 2?
Rule- Perth and Peel, WA
- WA Cricket
- MJCC Stage 2
- Year 6-7 Boys
- Year 8-9 Girls
- MCC Laws
- 2026/27
- Umpires
All dismissals in the Laws of Cricket apply, with these changes (Stage 2 Match Day Rules 5.6):
- Year 6 boys: no LBW.
- Year 7 boys and Year 8-9 girls: a batter may not be given out LBW if the ball hits either pad or the body and they are clearly playing forward in a genuine stroke. To help umpires: do not give LBW to a batter making a genuine attempt to play forward on a synthetic pitch (the ball is likely going over the stumps), or one making a genuine attempt to play forward and a genuine attempt to play the ball.
- Non-striker backing up too far: each non-striker must be warned twice before being run out by the bowler the third time. The umpire alone decides whether a warning is appropriate, and confirms each warning with both batters, the fielding captain and the batting team's coach. A bowler halting mid-action does not automatically mean a warning.
- A batter can be run out or stumped off a wide, but if the batter hits the ball it is not a wide.
Added 22 Oct 2026