How do I judge a wide in Stage 2?
Rule- Perth and Peel, WA
- WA Cricket
- MJCC Stage 2
- Year 6-7 Boys
- Year 8-9 Girls
- MCC Laws
- 2026/27
- Umpires
A wide is as defined in the Laws of Cricket: a ball out of the batter's reach (Stage 2 Match Day Rules 6.6). To help umpires:
- Any ball that pitches on the wicket, or passes the batter, outside the batter's reach while they stand in their normal batting position is a wide.
- A batter can be dismissed run out or stumped off a wide.
- If the batter strikes or makes contact with the ball, it is not a wide.
A wide is re-bowled, subject to a maximum of 8 balls in an over. It counts towards the batter's ball limit before they must retire, and the umpire signals it with both arms stretched out horizontally. It adds one extra run to the batting side's total.
Added 22 Oct 2026