How do the raised ball and the 5-metre rule for aerial balls work?
Rule- Australia
- Hockey Australia
- FIH Rules of Hockey
- Outdoor hockey
- Open age
- 2026
- Umpires
Raising the ball (Rule 9.9). Players must not intentionally raise the ball from a hit, except for a shot at goal. A raised hit is judged on whether it was raised intentionally. It is not an offence to raise the ball unintentionally from a hit, including a free hit, anywhere on the field unless it is dangerous. Raising the ball over an opponent's stick or body on the ground, even within the circle, is permitted unless judged dangerous.
Flicks and scoops. Players may raise the ball with a flick or scoop provided it is not dangerous. A flick or scoop towards an opponent within 5 metres is considered dangerous. An opponent who clearly runs into the shot or the attacker, without attempting to play the ball with their stick, should be penalised for dangerous play.
Receiving a falling raised ball (Rule 9.10). Players must not approach within 5 metres of an opponent receiving a falling raised ball until the receiver has touched it. The ball may be intercepted within 5 metres but outside playing distance, provided it is done safely. The initial receiver has a right to the ball; if it is unclear who that is, the team that raised the ball must allow the opponent to receive it.
What changed in the 2026 edition. Previously opponents could not approach within 5 metres until the receiver had received, controlled and brought the ball to the ground. Now they may approach once the receiver has touched the ball, provided the initial 5 metres of space for safe reception was respected, including inside the circle.
Source: FIH Rules of Hockey 2026.
Added 24 Oct 2026